Οι κυριότεροι τύποι κατάθλιψης

Μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές νόσους της εποχής μας εί … ναι η κατάθλιψη. Προκαλεί διαταραχές στη διάθεση, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή, την εργασία αλλά και τις προσωπικές σχέσεις.

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έδειξαν ότι η κατάθλιψη προέρχεται πιθανότατα από χημικούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων τύπων της ασθένειας:

– Μείζων καταθλιπτική διαταραχή. Είναι η πιο συνήθης. Επηρεάζει το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν, συναισθήματα θλίψης, απόγνωση, απαισιοδοξία, διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο, και κόπωση.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις παρατηρούνται και σκέψεις για αυτοκτονία. Ένα τέτοιο επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά, αλλά συνήθως εμφανίζεται περισσότερες.

– Δυσθυμική διαταραχή. Είναι μία χρόνια καταθλιπτική διάθεση που το άτομο την έχει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δεν αφήνει το άτομο να αισθανθεί και να λειτουργήσει καλά.

– Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη. Στις διπολικές διαταραχές τα άτομα παρουσιάζουν διαστήματα κατάθλιψης και διαστήματα ευφορικής διάθεσης που ονομάζεται μανία και χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, διέγερση και επιταχυμένο ρυθμό ομιλίας. Τα άτομα αυτά έχουν ένα ή περισσότερα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια.

Μόνο ένας ειδικός μπορεί να ξεχωρίσει από τι είδους κατάθλιψη πάσχει ο ασθενής. Οι συγκεκριμένοι τύποι κατάθλιψης εντοπίζονται από τους ψυχολόγους μέσω της λεπτομερή ιστορία των συμπτωμάτων.

Η κατάθλιψη συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον ασθενή εάν δε θεραπευτεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως φάρμακα και συχνές επισκέψεις στους ειδικούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *