Οι κίνδυνοι που κρύβει η ακατάλληλη σιλικόνη

Από δηλητηριάσεις μέχρι κακοήθειες μπορεί να προκαλέσει η βιομηχανική σιλικόνη, που είναι το υλικό που φαίνεται πως περιείχαν τα … επιθέματα της γαλλικής εταιρείας PIP.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαφή του υλικού με τον οργανισμό μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες.

«Η διαρροή ενός επικίνδυνου υλικού που μπορεί να περιέχεται σε επίθεμα σιλικόνης είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μιας γυναίκας. Δηλαδή μπορεί να προκληθούν τοπικές ή ακόμη και γενικευμένες βλάβες» εξηγεί η Σταυρούλα Ευθυμιάδη, γυναικολόγος μαιευτήρας και συμπληρώνει:

«Τοπικά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς του μαστού με χειρότερη τη νέκρωση των ιστών (σ.σ.: τύπου γάγγραινα). Επίσης είναι πιθανό να προκληθούν μολύνσεις κάθε είδους όπως για παράδειγμα αποστήματα εντός του μαστού.

Σε ότι αφορά στις γενικευμένες βλάβες αυτό εξαρτάται από την ουσία που μπορεί να περιέχει το επίθεμα. Στην περίπτωση των γαλλικών προϊόντων που φαίνεται ότι περιείχαν ακόμη και παράγωγα πετρελαίου, είναι πιθανό να απορροφηθεί από τον οργανισμό μέσω της λέμφου ή του αίματος και να προκαλέσει από δηλητηριάσεις μέχρι κακοήθειες» καταλήγει η Σταυρούλα Ευθυμιάδη.

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ότι τα επιθέματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο είναι όμως πιθανό να δημιουργήσουν δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Σαράκης: «Τα ελαττωματικά ενθέματα εμφανίζουν περίπου 11% πιθανότητα διαρροής σιλικόνης. Από κάποιο μικρό σπάσιμο της επιφάνειάς τους δηλαδή, το τζελ της σιλικόνης βγαίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα να προκαλείται ερεθισμός και έντονη φλεγμονή του στήθους που πρήζεται, γίνεται επώδυνο και ερυθρό.

Αν παραμείνει η κατάσταση αυτή, μπορεί να επέλθει ακόμη και διάσπαση του δέρματος σε κάποιο σημείο ή μεταφορά μορίων σιλικόνης μέσω των λεμφαγγείων σε λεμφαδένες και άλλα εσωτερικά όργανα με φλεγμονή και σε αυτά».

Ο κ.Σαράκης συνιστά στις γυναίκες που έχουν ανησυχία για την ποιότητα της σιλικόνης που φέρουν στο στήθος τους να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό τους έστω και αν δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Όπως λέει: «Δεν έχει αποδειχθεί εμφάνιση καρκίνου οφειλόμενη στα ενθέματα αυτά, αλλά θα πρέπει οι ασθενείς να ζητήσουν ενημέρωση από τον γιατρό τους και σε περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί, οφείλει ο γιατρός να τα αφαιρέσει και να τα αντικαταστήσει».

Πηγή: iatropedia

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *