Κίνδυνοι για τη υγεία δεν βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά … και μέσα στο σπίτι μας. Χημικές ουσίες, αντικείμενα και δραστηριότητες που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε «καιροφυλακτούν» μέσα στον προσωπικό μας χώρο, απειλώντας την υγεία μας.
Δεδομένου μάλιστα ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας της περνάμε μέσα στο σπίτι, καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι καθαρό περιβάλλον δίχως πηγές μόλυνσης.
Αμερικανοί ειδικοί δίνουν μερικές συμβουλές ώστε να βοηθήσουν το σπίτι να γίνει ένας καθαρός και δίχως κινδύνους μολύνσεων χώρος.
-Ραδόνιο. Τα επίπεδα αυτού του αόρατου αερίου αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στο σπίτι σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν υπάρχουν ρωγμές στο πάτωμα. Οι ανιχνευτές ραδονίου δεν είναι ακριβοί και διατίθενται στο εμπόριο.
-Ο εξοπλισμός θέρμανσης που έχετε θα πρέπει να είναι αποδοτικός. Σιγουρευτείτε ότι όλοι οι αγωγοί είναι σφραγισμένοι και δεν υπάρχουν διαρροές, οι οποίες μπορούν να χαμηλώσουν την αποδοτικότητα κατά 20%. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται πάνω από 15 χρόνια, θα πρέπει να αντικατασταθεί.
-Αγοράστε βιολογικά προϊόντα. Επιλέγοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από τα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά όλα τα προϊόντα πριν τα φάτε. Μειώνεται με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα κάποιας λοίμωξης.
-Ανακυκλώστε παλιά ηλεκτρονικά είδη. Μειώνετε με αυτόν τον τρόπο τα απόβλητα και δεν έρχεστε σε επαφή με τοξικές χημικές ουσίες.
-Κάντε σωστή επιλογή ψαριών. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για υγιεινή διατροφή, ορισμένα είδη είναι πιο ασφαλή από άλλα. Ο ξιφίας για παράδειγμα περιέχει μέταλλα, χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Αντιθέτως τα μύδια, οι αχιβάδες και οι γαρίδες είναι πιο καλές επιλογές.
-Προσέξτε το πλαστικό. Μερικά πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν και τα παιδιά, περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που έχουν γίνει, οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αναπαραγωγή. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων, αφού είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης χημικών ουσιών στο φαγητό σας. Επίσης αποφύγετε να τοποθετήσετε πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων.
-Ελέγξτε το νερό. Μπορεί να περιέχει μόλυβδο, ειδικά αν τα υδραυλικά του σπιτιού σας είναι άνω των 10 ετών. Ελέγξτε προσεκτικά τους σωλήνες σας. Για να αποφευχθεί η έκθεση στο μόλυβδο, αφήστε το νερό της βρύσης να τρέξει για λίγα λεπτά ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείτε κρύο νερό για μαγείρεμα.
-Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία ρύπανσης του αέρα. Το παθητικό κάπνισμα μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά ακόμη και κρίσεις άσθματος.