Οι γιορτές επιδεινώνουν το αναπνευστικό;

Αν έχετε αναπνευστικά προβλήµατα ίσως οι γιορτές δεν είναι η αγαπηµένη σας εποχή του χρόνου.

Ένοχα τα κεριά
Σύµφωνα … µε έρευνα του Πανεπιστηµίου της Νότιας Καρολίνα, οι καπνοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των κεριών παραφίνης, που οι περισσότεροι ανάβουµε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών µε σκοπό να εντείνουµε τη γιορτινή ατµόσφαιρα, µπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ενοχλητικά συµπτώµατα σε άτοµα µε ευαισθησίες στο αναπνευστικό σύστηµα.

Η υπερβολή βλάπτει
Αν και η περιστασιακή χρήση κεριών συνήθως δεν δηµιουργεί προβλήµατα, το άναµµα πολλών κεριών παραφίνης στο χώρο µας, ειδικά αν αυτός δεν αερίζεται καλά, µπορεί να απελευθερώσει πολλά χηµικά τα οποία είναι ερεθιστικά για τους πνεύµονες, ιδιαίτερα όταν η παραµονή σε αυτούς τους χώρους είναι µεγάλη. Αυτό σε συνδυασµό µε ένα αναµµένο τζάκι και καπνό από τσιγάρα, που είναι γνωστές πηγές εσωτερικής ρύπανσης, µπορεί να φέρει αντιµέτωπα τα άτοµα µε ευαισθησίες στο αναπνευστικό µε συµπτώµατα όπως βήχας, δύσπνοια ή ακόµα και µια κρίση άσθµατος.

Πάρτε τα µέτρα σας
Ακόµα πάντως και αν εσείς οι ίδιοι δεν αντιµετωπίζετε αναπνευστικά προβλήµατα, είναι σηµαντικό να λαµβάνετε υπόψη και εκείνους που πιθανόν αντιµετωπίζουν. Γι’ αυτό για να απολαύσετε εσείς και οι αγαπηµένοι σας γιορτινή αλλά και υγιεινή ατµόσφαιρα:

• Προτιµήστε κεριά από κερί µέλισσας που δεν απελευθερώνουν σηµαντικές ποσότητες τοξικών.
• Μην υπερβάλλετε στον αριθµό των κεριών που ανάβετε στο χώρο.
• Αν δεν έχετε αναµµένο το τζάκι, µπορείτε να βάλετε εκεί τα αναµµένα κεριά µέσα σε ένα δίσκο έτσι ώστε ο καπνός να φεύγει από την καµινάδα.
• Αερίζετε συχνά το χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα για να µπει καθαρός αέρας.
• Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε τους καπνιστές να καπνίζουν στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *