Οι αλλεργίες του καλοκαιριού

Μία βουτιά στην κρύα θάλασσα του Μαΐου, όσο λαχταριστή κι αν ακούγεται κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, … μπορεί να αποδειχθεί σε μπελά, για πάσης φύσεως αλλεργικούς. Η δύσκολη εποχή για τους επιρρεπείς σε κνίδωση (δερματολογικό νόσημα), καταρροή και φτέρνισμα δεν περιορίζεται χρονικά στην άνοιξη, αλλά επεκτείνεται και τους μήνες του καλοκαιριού. Η αλλεργία στο νερό – από την επαφή με αυτό, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας – αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, και είναι σαφώς σπανιότερη.

Η αλλεργία στο κρύο, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος της περιόδου, καθώς μπορεί να προκληθεί από το μπάνιο σε θάλασσα… μπούζι. Πρόκειται, βεβαίως, για αλλεργία που δεν εξαλείφεται το χειμώνα, απλώς εκδηλώνεται σπανιότερα ή εμφανίζει πιο ήπια συμπτώματα καθώς το σώμα προστατεύεται με τα ρούχα.

Ζέστη και κοκκινίλες
Σας ενοχλεί η ζέστη; Αν ανήκετε σε αυτούς που παρουσιάζετε αλλεργία – κοκκινίλες σε καλά θερμαινόμενους χώρους, είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε και τις μέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Φροντίστε να μην εκτίθεστε γενικότερα σε συνθήκες ζέστης. Η συμβουλή για προστασία από τον ήλιο μετατρέπεται σε απαγόρευση, για τους αλλεργικούς σε αυτόν. Η έντονη έκθεση στο ηλιακό φως, όπως για παράδειγμα το διάστημα της ηλιοθεραπείας, ενδέχεται να προκαλέσει κνίδωση, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τη φωτοαλλεργία που προκαλεί παρεμφερή συμπτώματα.

Η αλλεργία στην άσκηση δεν αποτελεί χιουμοριστική κατηγορία, για εκείνους που απεχθάνονται διαδρόμους και ποδήλατα στα γυμναστήρια. Η κνίδωση αυτή εμφανίζεται με τη σωματική κόπωση. Δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αλλεργία στη ζέστη, η διαφορά τους είναι ότι η τελευταία παρουσιάζεται και όταν κανείς ζεσταθεί παθητικά (π. χ. αν μπει σε δωμάτιο όπου υπάρχει αναμμένο αερόθερμο).

Τεστ με επαφή
Τα τεστ για τις συγκεκριμένες αλλεργίες γίνονται με την επαφή με το ίδιο το αλλεργιογόνο για μικρό χρονικό διάστημα (π. χ. 10 λεπτά) στο ιατρείο. Αν φερ΄ ειπείν υποφέρετε από αλλεργία στο κρύο, ο ιατρός θα τοποθετήσει παγάκι μέσα σε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος και πάνω στο χέρι σας για περίπου 10 λεπτά, μελετώντας τις αντιδράσεις στο δέρμα σας.

Οι κνιδώσεις που οφείλονται σε αυτού του τύπου τις αλλεργίες, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες: ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα και σε άλλα συστήματα, όπως π. χ. στο καρδιαγγειακό και στο αναπνευστικό, κάνοντας επιτακτική την ιατρική παρέμβαση.

Οι αλλεργίες αυτές ονομάζονται και urticarias (από την ονομασία της τσουκνίδας), καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν είναι ανάλογη με αυτήν που προκαλεί στο δέρμα η επαφή με την τσουκνίδα_ κοκκινίλες, πομφούς και φαγούρα.

Συνήθως, οι κοκκινίλες εμφανίζονται σε ολόκληρο το σώμα, σπανιότερα υπάρχουν και εντοπισμένες μορφές τους.
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν είτε άμεσα, είτε έπειτα από ώρες, μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα με τη διάγνωση.

Μη χρησιμοποιείτε θεραπευτικές κρέμες προτού επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Πηγή: tovima

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *