Οι άνδρες δεν διαβάζουν σωστά τα ερωτικά μηνύματα

Τελικά οι άντρες δυσκολεύονται πολύ να αντιληφθούν την πραγματικότητα για τη σχέση τους με το αντίθετο φύλο. Μια νέα … μελέτη αποκαλύπτει πως πολλοί από αυτούς νομίζουν ότι είναι ακαταμάχητοι για κάθε γυναίκα που συναντούν στο δρόμο τους, ενώ άλλοι θεωρούν πως δεν τους κοιτάζει καμία, με συνέπεια να ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της αποτυχίας στο «παιχνίδι» των ερωτικών σχέσεων.

Τα ευρήματα αυτά δύσκολα θα εκπλήξουν όποια γυναίκα έχει δεινοπαθήσει για να απαλλαγεί από τον «καυτό» άντρα της παρέας, ο οποίος δεν εννοεί να καταλάβει πως δεν έχει καμία ελπίδα.

Ούτε θα εκπλήξουν όποια έχει σπάσει τα νεύρα της μέχρι να πάρει χαμπάρι το… αντικείμενο του πόθου της ότι την ελκύει ερωτικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 96 τελειόφοιτοι φοιτητές και 103 συνομήλικές τους φοιτήτριες, που πήραν μέρος σε μία άσκηση με ραντεβού-εξπρές, κατά την οποία έπρεπε να συνομιλήσουν με πέντε άτομα του αντίθετου φύλου, από 3 λεπτά με το καθένα.

Πριν από την άσκηση, όλοι και όλες αυτοβαθμολόγησαν την ελκυστικότητά τους και απάντησαν σε ερωτήματα που στόχο είχαν να αξιολογήσουν πόσο πρόθυμοι ήταν να κάνουν μία πρόσκαιρη ερωτική σχέση.

Μετά το τέλος κάθε ραντεβού, αγόρια και κορίτσια βαθμολογούσαν σε μία κλίμακα από 0 έως 7 την ελκυστικότητα κάθε συνομιλητή τους, αλλά και το πόσο πίστευαν ότι και οι ίδιοι τους είχαν προσελκύσει το ερωτικό ενδιαφέρον.

Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι:

* Οι άντρες που είχαν κατά νου μια πρόσκαιρη σεξουαλική σχέση, είχαν την τάση να υπερεκτιμούν το ενδιαφέρον που επιδείκνυαν οι συνομιλήτριές τους.

* Όσοι άντρες πίστευαν ότι είναι «καυτοί» (όπως είχε προκύψει από την αυτοβαθμολόγησή τους), νόμιζαν ότι οι συνομιλήτριές τους τούς θεωρούσαν ακαταμάχητους – πράγμα που σπανίως συνέβαινε.

* Σχεδόν όλοι οι άντρες που θεωρήθηκαν από τις γυναίκες ως πραγματικά ελκυστικοί, δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι συνέβαινε αυτό.

* Όσο πιο ελκυστική έβρισκαν οι άντρες μία συνομιλήτριά τους, τόσο πιθανότερο ήταν να υπερεκτιμούν το δικό της ενδιαφέρον προς αυτούς.

* Οι γυναίκες είχαν την τάση να υποτιμούν το ενδιαφέρον που προκαλούσαν στους άντρες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι άντρες δεν ερμηνεύουν σωστά τα ερωτικά μηνύματα των γυναικών, διαπράττοντας δύο ουσιώδη λάθη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάριν Περιλού, ψυχολόγος στο Κολέγιο Γουϊλιαμς της Μασαχουσέτης.

«Το πρώτο λάθος είναι να νομίζουν πως μία γυναίκα ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και να παθαίνουν σοκ όταν διαπιστώνουν ότι αυτό δεν ισχύει, και το δεύτερο να μην αντιλαμβάνονται ότι μια γυναίκα ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, οπότε χάνουν την ευκαιρία».

Σε εξελικτικούς όρους, πάντως, αυτοί που νομίζουν ότι είναι ακαταμάχητοι, μπορεί και να βγαίνουν κερδισμένοι κατά την δρα Περιλού.

«Όταν ένας άντρας νομίζει πως είναι ακαταμάχητος, δύσκολα σταματάει το “κυνήγι’ μιας γυναίκας – και ίσως αυτό, στην ιστορία της εξέλιξης του είδους, να σημαίνει πως έχει περισσότερες ευκαιρίες να αναπαραχθεί απ’ ό,τι εκείνος που δεν κάνει καν κίνηση», εξήγησε.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Psychological Science».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *