Οι «επαγγελματίες» παραβάτες χαλάνε την υγεία τους

Οι άνθρωποι που στη ζωή τους έχουν κατ’ επανάληψη αψηφήσει το νόμο και έχουν κάνει διάφορες παραβάσεις και εγκληματικές … πράξεις, δεν διαταράσσουν μόνο το κοινωνικό σώμα, αλλά και τον δικό τους οργανισμό, με συνέπεια να έχουν χειρότερη υγεία από μια ηλικία και μετά, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κάρντιφ στην Ουαλία και Τέξας στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Σέφερντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα εγκληματολογίας και υγείας «Criminal Behaviour and Mental Health», μελέτησαν τις περιπτώσεις 400 ανδρών και βρήκαν ότι η υγεία των «επαγγελματιών» παραβατών επιδεινωνόταν συνήθως μετά τα 40 έτη τους. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο πιθανό να μπουν σε νοσοκομείο ως μεσήλικες και ακόμα ήταν 13 φορές πιθανότερο να μείνουν ανάπηροι κάποια στιγμή. Από το δείγμα των 400 ατόμων που μελετήθηκαν, το 62% δεν είχε παραβεί ποτέ το νόμο, το 24% μόνο στην εφηβεία, ενώ το 14% ήσαν χρόνιοι παραβάτες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κατ’ επανάληψη παραβάτες του νόμου όταν ήσαν πιο νέοι, στην εφηβεία τους και μέχρι τα 30 τους περίπου, είχαν γενικά καλύτερη υγεία από τον μέσο όρο και γενικότερα είχαν καλύτερη σωματική «φόρμα» σε σχέση με τους νομιμόφρονες συμπολίτες τους.

Όμως σταδιακά αυτή η εικόνα αλλάζει, με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 48 ετών όσοι είχαν παραβατική συμπεριφορά καθ’ υποτροπή, να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη πενταετία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όπως είπαν οι ερευνητές, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πού οφείλεται αυτό, αλλά εκτίμησε ότι παίζει ρόλο η πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όσων ρέπουν στην εγκληματικότητα, καθώς αυτή οδηγεί ευκολότερα σε τραυματισμούς και ατυχήματα. Είναι πάντως σίγουρο, επεσήμανε, ότι «όσοι συνεχίζουν να παραβαίνουν το νόμο κατ’ επανάληψη ως ενήλικες, κινδυνεύουν περισσότερο από κακή υγεία σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού, ακόμα και σε σχέση με αυτούς που παρέβησαν το νόμο ως έφηβοι, αλλά μετά σταμάτησαν».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *