Ξέμειναν ακόμη και από ασκούς αίματος τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία της χώρας ξέμειναν ακόμη και από ασκούς αίματος με συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία, να κλείνουν τμήματα … αιμοδοσίας και να ακυρώνονται εκστρατείες αιμοδοσίας σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς οι διοργανωτές δεν έχουν πού να βάλουν το αίμα!

Η έλλειψη των ασκών αυτών και άλλων αναλώσιμων που χρειάζεται η αιμοδοσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», παρατηρείται εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και είναι γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα ο Χρήστος Πρωτόπαπας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

«Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη από αίμα. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας θέλει να ανακηρύξει το 2012 έτος αιμοδοσίας! Και που θα βάζουν το αίμα των αιμοδοτών οι γιατροί; Σε μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού;» λέει με αγανάκτηση ο κ. Πρωτόπαπας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν πτώχευσε η μία από τις δύο προμηθεύτριες εταιρείες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλο το βάρος της προμήθειας των νοσοκομείων της χώρας επωμίστηκε η άλλη εταιρεία, η οποία, επειδή έχει πρόβλημα ρευστότητας (διότι το Δημόσιο αργεί να πληρώσει και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια), αδυνατεί με τη σειρά της να προκαταβάλλει τα χρήματα που απαιτούν οι ξένες εταιρείες, διότι, υπό το φόβο ότι η χώρα μας θα πτωχεύσει, ζητούν τα λεφτά τους μπροστά.

Αυτός ο φαύλος κύκλος, που ισχύει λίγο πολύ για όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες αναλώσιμων νοσοκομειακών υλικών, έχει δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε ασκούς αίματος.

Τα νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν, συνεργάζονται μεταξύ τους, δανειζόμενα ασκούς από άλλα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *