Νεφροπαθείς και διαβητικοί απειλούνται από καρδιαγγειακά

<img style="width:300px;height:auto;" src="http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/20 … 12/03/mednews_3120_0.jpeg” >

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στην Ελλάδα 1 εκατ. άτομα πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, άλλοι τόσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς νεφροπαθείς έχουν και διαβήτη.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία εικόνα για το μέγεθος του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται 40.000 νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και 15.000 θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ), καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΕΑΒΕ που θα διεξαχθεί 15-17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hyatt καθώς και τη Γιορτή Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας. Η κλινική μελέτη Sharp που έγινε σε περισσότερους από 9.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης έδειξε ότι ο συνδυασμός δύο φαρμάκων, της εζετιμίμπης και της συμβαστατίνης , μειώνει τα μείζονα αγγειακά και αθηροσκληρωτικά περιστατικά κατά 17-20% χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου ούτε και το προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της θεραπείας.

Εξάλλου ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με δραστική ουσία τη σιταγλιπτίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διαβητικούς νεφροπαθείς όταν χορηγείται σε μικρότερη δόση.

Η χορήγηση μειωμένης ποσότητας σιταγλιπτίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με μειωμένη νεφρική λειτουργία πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Ιανουάριο του 2012. Το φάρμακο αυτό ήδη κυκλοφορεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη αλλά η μορφή με τη μειωμένη περιεκτικότητα σιταγλιπτίνης αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2012.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *