Να μπει τάξη στα προνοιακά επιδόματα

οικονομική συμμετοχή με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξή τους των χρονίως πασχόντων (κυρίως ηλικιωμένων και ψυχικά πασχόντων), που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, και δημιουργία ενιαίου μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ήταν τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή, πρώτη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων.

Άμεσα θα προχωρήσει η ενοποίηση των διασπασμένων μητρώων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του καταλόγου των δικαιούχων.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, «σήμερα δίνονται 6,2 δισ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Υπάρχουν καταγγελίες για συντάξεις “μαιμού”, στη Ζάκυνθο “τυφλός” οδηγεί ΙΧ, άλλος λαμβάνει προνοιακά επιδόματα από διαφορετικές νομαρχίες ή μπορεί να λαμβάνει δύο μορφών επιδόματα από την ίδια νομαρχία. Στον νομό Χανίων εμφανίζονται ανάπηροι 24% του πληθυσμού». Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «όργιο πελατειακού κράτους στις περιφέρειες».

Όπως έγινε γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα και πόσοι είναι οι δικαιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά ιδρύματα, ο υφυπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχουν ιδρύματα άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, υπάρχουν ιδρύματα που χτίστηκαν για φυσική αποκατάσταση και λειτουργούν ως «χρονίως πασχόντων» και το αντίστροφο.

Η ηγεσία του υπουργείου μελετά, τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) που υπάρχουν και τα οποία υπολειτουργούν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, 52 εκατομ. ευρώ στοιχίζει στα ασφαλιστικά Ταμεία η φυσική αποκατάσταση σε ιδιωτικά κέντρα.

Τα «μικρά Νοσοκομεία», όπως χαρακτήρισε τα ΚΑΦΚΑ, ο κ. Μπόλαρης, με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα συνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) και θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης, θα προχωρήσει και η συνένωση των προνοιακών ιδρυμάτων με δικτυακή μορφή. Θα υπάρχει ένα κεντρικό ΔΣ για τα ομοειδή ιδρύματα της καλλικρατικής περιφέρειας.

Όπως ανακοινώθηκε, έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του συστήματος της Πρόνοιας.

Στόχος της πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι «περισσότερες υπηρεσίες, διότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι εσχάτως οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *