Νέα «αθόρυβη» τεχνητή καρδιά

Ο Graig Lewis, 55 … χρονών, έζησε για 5 βδομάδες με αυτή τη τεχνητή καρδιά χωρίς χτύπο. Πέθανε από διαφορετικά αίτια και οι γιατροί του δήλωσαν ότι η συσκευή λειτούργησε άψογα.

Η συγκεκριμένη είναι κατασκευασμένη από δύο περίπλοκα συνδεδεμένες αλληλοβοηθούμενες συσκευές που επιτελούν τη λειτουργία των κοιλιών μιας πραγματικής καρδιάς και μπορούν να την αντικαταστήσουν πλήρως. Αντί να χτυπά για να στέλνει το αίμα στο σώμα, στριφογυρίζει το αίμα με ένα συνεχή συγκεκριμένο ρυθμό.

Η χήρα πλέον κυρία Lewis δήλωσε ότι γνώριζε πως ήταν μία αρκετά ριψοκίνδυνη επέμβαση, όμως ούτε ο άντρας της ούτε και το συγγενικό του περιβάλλον ήθελαν να πεθάνει. Πριν την επέμβαση ζούσε σαν να ήταν σε κώμα, καθηλωμένος στο κρεβάτι του. Μετά από αυτή μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, να καθίσει σε μία καρέκλα και να ζήσει κάποιες στιγμές ακόμα με την οικογένεια του. Δυστυχώς τα νεφρά και το συκώτι του τον πρόδωσαν και άφησε τη τελευταία του πνοή, μετά από πέντε βδομάδες.

Η συσκευή που είναι μία εφεύρεση των γιατρών Bill Cohn και OH ‘Bud’ Frazier, από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας στο Χιούστον, είχε προηγουμένως δοκιμαστεί με επιτυχία σε αγελάδες. Εξηγούν ότι κάθε ζώο διαθέτει καρδιά που αποστέλλει το αίμα με «χτύπους», όμως το πρόβλημα με τις υπάρχουσες τεχνητές καρδιές είναι ότι ακριβώς επειδή θα πρέπει να επιτελούν το ίδιο έργο και να αποστέλλουν το αίμα μέσω συστολών επιβαρύνονται κατά πολύ. Με αριθμούς θα πρέπει δηλαδή να «χτυπούν» 100 χιλιάδες φορές την ημέρα και 35 εκατομμύρια φορές το χρόνο. Η συντήρησή τους όμως δεν είναι το ίδιο εύκολη όπως με μία οποιαδήποτε άλλη καθημερινή συσκευή.

Η νέα όμως τεχνητή καρδιά «συνεχούς ροής» ξεπερνά προβλήματα όπως δημιουργία θρομβώσεων, πήξη του αίματος ή εμφάνιση αιμορραγίας, ενώ προσφέρει και περισσότερες επιλογές για αυτούς που είναι στα τελευταία στάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Μέχρι τώρα οι ασθενείς με ολική ανεπάρκεια είχαν δύο επιλογές ή την τεχνητή καρδιά, με όλους του περιορισμούς, ή να μπουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Τώρα όμως έχουν μία ακόμα επιλογή η οποία υποστηρίζει και τις δύο κοιλίες και για ολική αντικατάσταση, αλλά και για επιμέρους τόσο δεξιάς όσο και αριστερής κοιλίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *