Οι ερευνητές αλλοίωσαν ηχογραφημένες ομιλίες αμερικανών προέδρων, ώστε να ακούγεται η φωνή τους άλλοτε πιο μπάσα και άλλοτε πιο ψιλή.
Στη συνέχεια,ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να ακούσουν τις φωνές και να βαθμολογήσουν τις ηγετικές ικανότητες, την ειλικρίνεια, την ευφυΐα, την κυριαρχική προσωπικότητα και την ελκυστικότητα του κάθε ομιλητή.
Τους ρώτησαν επίσης ποιες φωνές θα κέρδιζαν την ψήφο τους τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο πολέμου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εθελοντές διάλεξαν τις πιο μπάσες φωνές, γράφουν στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behavior» οι ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης & Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Χάμιλτον του Οντάριο.
«Αντιμετωπίζουμε την χαμηλή χροιά φωνής ως ένδειξη κυριαρχίας, η οποία σχετίζεται με τις ηγετικές ικανότητες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάρα Τάιγκ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίζονται οι ενδείξεις της καλής ηγεσίας, διότι οι ηγέτες κάθε κοινωνίας επηρέαζαν την ικανότητα των μελών της να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει και κατά τον 21ο αιώνα».
Η χροιά της φωνής θεωρείται ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ή μη ενός υποψηφίου, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει επιστημονικά την θεωρία ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τους άντρες με βαθιά φωνή.
«Ο κόσμος νομίζει πως οι άντρες με βαθιά φωνή εκλέγονται περισσότερο επειδή η φωνή τους είναι πιο ελκυστική, αλλά η αλήθεια είναι πως τους επιλέγουμε επειδή μας δίνουν την εντύπωση πως θα είναι πιο δυνατοί ηγέτες», πρόσθεσε ο επιβλέπων της μελέτης δρ Ντέιβιντ Φάινμπεργκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο ΜακΜάστερ.
Πηγή: ygeia.tanea.gr