Μικροί μπροστά στην τηλεόραση, μεγάλοι στο… νοσοκομείο

Αν τα παιδιά σας παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους καρδιακά νοσήματα, υπέρταση ή διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυστραλιανής έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 6 έως 7 ετών, που παρακολουθούν υπερβολικά τηλεόραση, διαμορφώνουν στενότερες αρτηρίες πίσω από τα μάτια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακά νοσήματα, υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, την πρώτη του είδους που παρουσιάζεται.

«Οι γονείς οφείλουν να παρακινούν τα παιδιά τους σε άλλες δραστηριότητες για να απομακρύνονται από τον καναπέ» δήλωσε ο δρ. Μπαμίνι Γκοπινάθ, επικεφαλής της έρευνας.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που εξετάσθηκαν περνούσαν 1,9 ώρα ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση και αφιέρωναν μόνο 36 λεπτά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση.

Όσα παιδιά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε φυσικές δραστηριότητες, μία ώρα ημερησίως ή περισσότερο, είχαν αισθητά φαρδύτερες αρτηρίες από αυτά που αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στη σωματική άσκηση.

«Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι συμπεριφορές λιγότερο επωφελείς για την υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη μικροκυκλοφορία από πολύ νωρίς και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης αργότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι η καθήλωση μπροστά από την τηλεόραση συνοδεύεται και από κακές διατροφικές συνήθειες και αύξηση του βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *