Μην προσβληθείτε αν χασμουριέται ο συνομιλητής σας

Αν δείτε κάποιο φίλο σας να «καταπνίγει» ένα χασμουρητό την ώρα που έχετε μια ωραία συζήτηση… μην παρεξηγηθείτε! Αντίθετα … θα πρέπει να το εκλάβετε ως… κομπλιμέντο!

Κι αυτό γιατί, εκτός από σημάδι βαρεμάρας ή νύστας, το χασμουρητό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος αισθάνεται άνετα μαζί σας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «κολλητικό χασμουρητό» -όταν χασμουριέστε επειδή είδατε κάποιον άλλον να το κάνει- σημαίνει ότι κάποιος δείχνει ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ερευνητές από την Ιταλία, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερους από 100 άνδρες και γυναίκες από τέσσερις ηπείρους, όταν εκείνοι πήγαιναν στη δουλειά, έβγαιναν για φαγητό σε εστιατόρια ή περίμεναν σε αίθουσες αναμονής.

Όταν κάποιος από τους εθελοντές χασμουριόταν, οι ερευνητές σημείωναν αν αυτό ακολουθούνταν από ένα ακόμη χασμουρητό μέσα στα επόμενα τρία λεπτά.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η φυλή και το φύλο δεν είχαν καμία σχέση με το αν το χασμουρητό ήταν «κολλητικό», αλλά το κατά πόσο τα άτομα γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Το «αμοιβαίο χασμουρητό» είχε περισσότερες πιθανότητες να συμβεί ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, μετά στους φίλους και τέλος ανάμεσα σε γνωστούς. Το φαινόμενο ήταν λιγότερο συχνό μεταξύ αγνώστων, αναφέρει η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πίζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «κολλητικό χασμουρητό» εξαρτάται από το πόσο συναισθηματικά κοντά νιώθουμε με κάποιον και κατά πόσο μπορούμε να συμπάσχουμε μαζί του.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *