Το περπάτημα ενός ανθρώπου που κοιμάται επιστημονικά ονομάζεται υπνοβασία. Η υπνοβασία συνήθως ξεκινάει περίπου 90-120 λεπτά από την στιγμή που το παιδί (ή ο ενήλικας) αποκοιμηθεί.
Πρόκειται για ένα επεισόδιο το οποίο τα άτομα κάνουν συνήθως αδέξιες κινήσεις και μιλάνε μπερδεμένα χωρίς να βγάζουν νόημα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σηκωθούν από το κρεβάτι και να συνεχίσουν να περπατούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Ένας στους έξι ανθρώπους έχει υπνοβατήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η υπνοβασία εμφανίζεται πιο συχνά στα μικρά παιδία (5 – 12 ετών). Τα περισσότερα από αυτά το ξεπερνούν καθώς ενηλικιώνονται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα 1 στους 40 ενήλικες να υπνοβατεί.
Το φύλο δεν επηρεάζει την συχνότητα της εμφάνισης της υπνοβασίας. Συμβαίνει το ίδιο σε άνδρες και γυναίκες. Τα πιο συχνά αίτια είναι κληρονομικά, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η «ανωριμότητα» του παιδικού εγκεφάλου, η έλλειψη μαγνησίου, το άγχος / στρες, κάποια φάρμακα (ναρκωτικά, ηρεμιστικά/υπνωτικά), ο πυρετός, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η κρίση πανικού, ο υπερθυρεοειδισμός.
Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας υπνοβατεί
Δεν το ξυπνάμε, αλλά και να το κάνετε δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Αν προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε, υπάρχει πιθανότητα να αυξήσετε την διάρκεια του επεισοδίου και επιπλέον να προκληθεί κάποια αντίσταση ή και βία από το παιδί.
Επίσης, προσέξτε τα παρακάτω:
– Για να αποφύγετε τραυματισμούς αφαιρέστε τα επικίνδυνα αντικειμένα από τις περιοχές που το παιδί σας θα μπορούσε να βρεθεί.
– Καλό είναι το παιδί να κοιμάται στο ισόγειο του σπιτιού σας. Κατά το δυνατόν κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και κλειδωμένα.
– Κατευθύνετε το παιδί σας, όσο πιο απαλά μπορείτε, πίσω στο κρεβάτι, χωρίς να του μιλήσετε, να του φωνάξετε και χωρίς να κάνετε θόρυβο.
– Μην το ταρακουνήσετε. Μπορείτε να προλάβετε το επεισόδιο αν ξυπνήσετε το παιδί περίπου 15-20 λεπτά πριν από τη συνηθισμένη ώρα της εκδήλωσης και στη συνέχεια αν το κρατήσετε άγρυπνο το διάστημα κατά το οποίο τα επεισόδια συνήθως εμφανίζονται.
-Μην κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ντροπή για την υπνοβασία. Μη μιλάτε προσβλητικά για το γεγονός και φυσικά μη σκεφτείτε ποτέ να το τιμωρήσετε.
Συνήθως, δεν χρειάζονται ειδικές θεραπείες για την υπνοβασία. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν μόνα τους την υπνοβασία. Εάν το παιδί σας υπνοβατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με το γιατρό σας.
Πηγή:iatropedia.gr