Μετρήστε την πίεση και στα δύο χέρια

μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις αποτελεί ένδειξη σοβαρών κινδύνων για την υγεία. Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Έξετερ διαπίστωσαν ότι, όταν η μέτρηση της πίεσης στο ένα χέρι διαφέρει πολύ από τη μέτρηση που γίνεται στο άλλο, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη σε 230 ασθενείς με υπέρταση, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 68 χρόνια. Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα χρόνια, κατά τα οποία οι 100 από τους ασθενείς υπέστησαν είτε εγκεφαλικό είτε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή είχαν πεθάνει. Όπως προέκυψε, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της συστολικής πίεσης στα δύο χέρια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ασθενής να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλα αίτια.

Μάλιστα, παλαιότερη ανάλυση που έγινε σε άλλες μελέτες έδειξε ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα των μετρήσεων στα δύο χέρια ίσως σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από την περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της «British Medical Journal», η μικρή διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις στα δύο χέρια είναι φυσιολογική. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν στους γιατρούς ότι πρέπει απαραιτήτως να μετρούν την πίεση και στα δύο χέρια των ασθενών, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ασθενείς που κάνουν τις μετρήσεις μόνοι τους. «Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο πολύτιμο είναι να γνωρίζει ο γιατρός αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας Κρίστοφερ Κλαρκ. «Η μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια είναι αναγκαία και δεν πρέπει να παραλείπεται σε καμία περίπτωση. Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *