Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετέτρεψαν κύτταρα δέρματος σε κύτταρα ανοσοποιητικού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν σε κυνήγι του καρκίνου.
Η δοκιμή πέτυχε μόνο στο εργαστήριο, όχι σε ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπεία απέχει χρονικά.
Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανή μελλοντικά.
Η χρησιμοποίηση της δύναμης του ανοσοποιητικού αποτελεί πεδίο που ακολουθείται από ερευνητές του καρκίνου, όπως στην έρευνα για εμβόλια κατά της νόσου.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Gene Therapy», εστίασε σε δενδριτικά κύτταρα, που οργανώνουν μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού.
Δείχνοντας δείκτες εντοπισμού – ή αντιγόνα – δίνουν οδηγίες στο ανοσοποιητικό πού να επιτεθεί. Αν εμφανιστούν καρκινικοί δείκτες, τότε καρκινικά κύτταρα γίνονται στόχος.
Ο Dr Paul Fairchild, από το Oxford Stem Cell Institute, δήλωσε ότι δοκιμές σε δενδριτικά κύτταρα από το αίμα ασθενούς έγιναν και στο παρελθόν αλλά ενεργοποίησαν μέρος μόνο του ανοσοποιητικού.
Η ομάδα του χρησιμοποίησε εξελίξεις στην τεχνολογία βλαστοκυττάρων για να δημιουργήσει νέα δενδριτικά κύτταρα από το δέρμα ασθενούς. Αυτά προορίζονταν να προκαλέσουν επίθεση σε μελανώματα χρησιμοποιώντας τον δείκτη Melan A,που είναι μοναδικός στον καρκίνο.
Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα δενδριτικά κύτταρα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού που παράγουν αντισώματα και αυτά που εξουδετερώνουν άλλα κύτταρα.
Ο Dr Fairchild δήλωσε ότι ο ασθενής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα δικά του κύτταρα του ανοσοποιητικού για να επιτεθεί στον όγκο του.
Η θεραπεία αποτελεί μακρινό στόχο. Το κόστος και μια ασφαλής μέθοδος παραγωγής βλαστικών κυττάρων είναι δυο από τα εμπόδια.
Ακόμα και τότε, εικάζει ότι η αγωγή – που απαιτεί πολύ κόπο για να ανακαλυφτεί- θα είναι παράλληλη παρά θα αντικαθιστά άλλες θεραπείες.
Πηγή: iatronet.gr