Μεταμόσχευση κεφαλιού: Μέχρι το 2030 θα γίνει η πρώτη επέμβαση, λέει διάσημος νευροχειρουργός

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία θα γίνει εφικτή η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού, προβλέπει ένας διακεκριμένος Βρετανός νευροχειρουργός.

Ο Μπρους Μάθιους, πρώην επικεφαλής νευροχειρουργικής της κλινικής του Hull University Teaching Hospitals, θεωρεί ότι όχι μόνον θα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία η μεταμόσχευση κεφαλιού λόγω της προόδου στη ρομποτική, τις μεταμοσχεύσεις των βλαστοκυττάρων και τη νευροχειρουργική, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι ξέρει και τον τρόπο που μπορεί να γίνει η μεταφορά της συνείδησης ενός ανθρώπου σε άλλο σώμα. «Θα χρειαστούν διάφορα άλματα, αλλά πιθανώς θα γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», τόνισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ένας άλλος νευροχειρουργός, ο Ιταλός Σέρτζιο Καναβέρο, διευθυντής της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης Τορίνου εργάζεται ήδη για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού με μια μέθοδο που προβλέπει την αποκοπή του από τον νωτιαίο μυελό και τη μεταφορά του σε νέο σώμα, αλλά ο δρ Μάθιους, που έχει εκτελέσει περισσότερες από 10.000 εγχειρήσεις, πιστεύει ότι είναι προτιμότερη μια μεταμόσχευση του εγκεφάλου μαζί με το νωτιαίο μυελό.

Διαβάστε ακόμη...