Μελομακάρονα,κουραμπιέδες, δίπλες

Τα μελομακάρονα είναι μια σχετικά πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των τριών εδεσμάτων. Δεν περιέχουν βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, ενώ … αν παρασκευαστούν με ελαιόλαδο μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα καλά λίπη για την υγεία μας.

Επιπλέον, τα καρύδια που περιέχουν, μάς δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, το μέλι, αν και απλός υδατάνθρακας, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και βιταμινών. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γρ λίπους.

Οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5 γρ λίπους περίπου) και από τα τρία γλυκά. Λόγω του βουτύρου που περιέχουν μάλιστα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή κακά λιπαρά για την καρδιά μας. Το καλό υλικό στον κουραμπιέ είναι τα αμύγδαλα, που περιέχει όμως σε μικρή ποσότητα και τα οποία μας δίνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία (καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα) για την υγεία μας.

Οι δίπλες, τέλος, είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (μία δίπλα 30 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 95 θερμίδες και 4,5 γρ λίπους). Εάν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο, μάς δίνουν και ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες του ελαιολάδου, ενώ περιέχουν και αυτές λίγη ποσότητα καρυδιών.

Προτιμήστε λοιπόν τις δίπλες και ακόμη καλύτερα τα μελομακάρονα (τα οποία δεν απαιτούν τη διαδικασία του τηγανίσματος για να παρασκευαστούν) και καταναλώστε λιγότερους κουραμπιέδες.

Προτιμήστε τέλος, να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο. Και μην ξεχνάτε να τα καταναλώνετε με μέτρο!

Πηγή:mednutrition

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *