Μασήστε καλά… για να τρώτε καλύτερα

Η διαδικασία της μάσησης της τροφής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της πέψης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φρούτα … και ωμά λαχανικά, η μάσηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σωστότερη, αφού τα θρεπτικά συστατικά των συγκεκριμένων τροφών περικλείονται από άπεπτες μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες θα πρέπει να σπάσουν, ώστε να είναι δυνατή η χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής και η ταχύτητα της πέψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά εκκρίματα. Συνεπώς, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα και κατ’ επέκταση, τόσο πιο γρήγορα και πιο σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Επιπλέον, η διαδικασία αλέσματος της τροφής και μετατροπής της σε λεπτά σωματίδια εμποδίζει τον τραυματισμό του γαστρικού σωλήνα και διευκολύνει την προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλα τα επόμενα διαδοχικά τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που δε μασούν καλά την τροφή τους και τρώνε γρήγορα δεν αισθάνονται εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού προκειμένου να χορτάσουν. Αργά ή γρήγορα αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και οδηγούνται σε παχυσαρκία, εμφανίζοντας πολλές από τις επακόλουθες επιπτώσεις: σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, αθηροσκλήρωση κ.λ.π.

Επίσης, η μη καλή μάσηση της τροφής προδιαθέτει για την εμφάνιση επεισοδίων αδηφαγίας, ακόμη και βουλιμίας.
Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μη καλή μάσηση της τροφής μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρικό έλκος, καούρες, οπισθοστερνικό καύσο, δυσπεψία και διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι τροφικές αλλεργίες, ακόμα, μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα μακρομόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες), ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.
Η διαδικασία της μάσησης δεν εξασφαλίζει μόνο τον τεμαχισμό της τροφής σε μικρότερα κομμάτια, αλλά και την ανάμειξή της με το σάλιο. Το σάλιο έχει πολλαπλό ρόλο:

• βοηθά στην πέψη του αμύλου, καθώς περιέχει την Α-αμυλάση ή πτυαλίνη, η οποία συνεχίζει τη δράση της μέχρι το στομάχι όπου το PH μειώνεται και γίνεται όξινο
• περιέχει βλεννίνη, η οποία χρησιμεύει στη λίπανση των τροφών
• συγκρατεί μαζί τα τεμαχισμένα κομμάτια της τροφής για την καλύτερη κατάποσή τους
• προάγει την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών
• έχει αντιβακτηριακή δράση, καθώς περιέχει αντισώματα, λυσοζύμη και λακτοφερρίνη
Το σάλιο εκκρίνεται κυρίως από 3 ζεύγη μεγάλων σιελογόνων αδένων (παρωτίδα, υπογνάθιο, υπογλώσσιο). Η διέγερση και λειτουργία των συγκεκριμένων αδένων είναι συμπαθητική και παρασυμπαθητική. Η παρουσία τροφής στο στόμα προκαλεί αντανακλαστικά έκκριση σάλιου (γνήσιο αντανακλαστικό), όπως επίσης και η θέα, η οσμή ή ακόμη και η σκέψη της τροφής (εξαρτημένο αντανακλαστικό).

Συμπερασματικά, η καλή μάσηση της τροφής:
• κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών)
• αποτρέπει τον τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα από τα άπεπτα υπολείμματα της τροφής
• προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος
• προάγει την έκκριση σάλιου
• εμποδίζει την ανάπτυξη βουλιμικών τάσεων
• καταπολεμά την εμφάνιση παχυσαρκίας, καθώς και των ανεπιθύμητων συνεπειών αυτής

Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής προασπίζει την υγεία!
Η σωστή διαδικασία μάσησης και η ποιοτικότερη διατροφή μας βοηθούν στο να παρέχουμε στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τα αναγκαία ποσά ενέργειας. Ακολουθώντας μία ισοθερμιδική διατροφή αποφεύγουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Έτσι θα πρέπει να:
• έχουμε μικρά και συχνά γεύματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας
• μην παραλείπουμε ποτέ το πρωινό γεύμα. Μας εφοδιάζει με ποιοτικά ποσά ενέργειας, αναγκαία για όλη τη διάρκεια της ημέρας
• τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν σημαντικές ασπίδες προστασίας του οργανισμού από λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα (καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη)
• πίνουμε πάνω από 6 ποτήρια νερού την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας
• αφιερώνουμε χρόνο για την κατανάλωση των γευμάτων και να μην τρώμε με γοργούς ρυθμούς
• μειώσουμε τα κορεσμένα λίπη (βούτυρο, λίπος κρέατος κ.λ.π.), τη ζάχαρη και το αλκοόλ
• περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα

Πηγή:advancehealth.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *