Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση. Η δευτεροπαθής είναι συνήθως γενικευμένη, σχετίζεται με ενδοκρινικές, μεταβολικές, νευρολογικές διαταραχές, εμπύρετα, καρδιαγγειακά ή κακοήθη νοσήματα και λήψη φαρμάκων.
Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία αποτελεί πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα, καθώς ποσοστό έως 3% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αυτήν. Οι κύριες εντοπίσεις είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.
Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι τεράστιες. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνται για αίσθημα αμηχανίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφεύγουν τη συναναστροφή με φίλους, δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στην εργασία τους, στις προσωπικές τους σχέσεις, καθώς και στη σεξουαλική τους ζωή.
Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι σήμερα το πρόβλημα εύρεσης εργασίας των ατόμων με υπεριδρωσία. Η πρώτη εντύπωση που δίνει η εικόνα ενός ιδρωμένου μετώπου, ή μασχάλης, καθώς και η αρχική χειραψία μπορεί να είναι καθοριστική. Πολλοί ασθενείς οδηγούνται ακόμη και σε κατάθλιψη.
Ευτυχώς, η δερματολογία σήμερα παρέχει πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία, με κυριότερες την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport) και τη laser θεραπεία της υπεριδρωσίας με μόνιμα αποτελέσματα. Άλλου τύπου θεραπείες με τοπικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά, ιοντοφόρηση, αντιχολινεργικά φάρμακα, χειρουργική συμπαθεκτομή έχουν μικρή αποτελεσματικότητα και τείνουν να εγκαταλειφθούν.
Η έγχυση βοτουλινικής ή αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις μορφές εστιακής υπεριδρωσίας, όπως η υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών, πελμάτων και προσώπου.
Η αλλαντική τοξίνη αναστέλλει προσωρινά τη νευρική διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της εφίδρωσης. Όταν γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο δερματολόγο δεν έχει πρακτικά παρενέργειες. Διαρκεί 4-6 μήνες και πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 2 φορές το χρόνο.
Η πιο σύγρονη, πρωτοποριακή και με μόνιμα αποτελέσματα θεραπεία σήμερα για τη μασχαλιαία υπεριδρωσία είναι η laser θεραπεία. Πρόκειται για Nd-YAG Laser που εφαρμόζεται ακριβώς στην ανατομική περιοχή των ιδρωτοποιών αδένων, προκαλώντας μόνιμη αδρανοποίηση αυτών. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι γρήγορη, ανώδυνη, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και μπορεί να επιστρέψει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του.
Είναι η μόνη με μόνιμα αποτελέσματα, αλλά εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο στις περιπτώσεις μασχαλιαίας υπεριδρωσίας.
Με τις σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει σήμερα η Ειδικότητα της Δερματολογίας μπορεί κανείς να λύσει το δυσάρεστο πρόβλημα της υπεριδρωσίας και να δίνει το χέρι του με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Πηγή: iatronet.gr