Πρόκειται για τους μοριακούς δείκτες, MSI και Oncotype, που αναφέρονται στις αλλαγές των γονιδίων ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου δευτέρου σταδίου.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ιάσιμος σε ποσοστό από 95-100% στην περίπτωση που θα διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο. Αλλά με την κατάλληλη χειρουργική και θεραπευτική αντιμετώπιση ακόμη και στο δεύτερο στάδιο το ποσοστό ίασης κυμαίνεται από 75-80%, στο 3ο στάδιο από 60-70% ενώ στο 4ο μεταστατικό στάδιο το 40% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχει 5ετή επιβίωση. Εξάλλου χάρη στα στοχευμένα φάρμακα επιτυγχάνεται η επιβίωση 22 μηνών σε ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο του παχέους εντέρου» είπε ο καθηγητής χειρουργικής, Γ. Μπασδάνης με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Χάρη στις νέες εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να προσδιοριστεί αν θα υποβληθεί ή όχι σε χημειοθεραπεία, ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου 2ου σταδίου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εξέταση και αν οι τιμές του δείκτη MSI είναι αυξημένες δε χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπεία, αν είναι χαμηλές υποβάλλεται σε μία άλλη εξέταση αίματος (oncotype) το οποίο αποστέλλεται στο εξωτερικό και ανάλογα με τα αποτελέσματα προσδιορίζεται αν θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Όσον αφορά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται στην Αθήνα και φέτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη Θεσσαλονίκη η ρομποτική μέθοδος. Είναι μία μέθοδος που μοιάζει με τη λαπαροσκοπική, μόνο που είναι πιο εξελιγμένη, δίνει τρισδιάστατη εικόνα και παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα να χειρίζεται τις λαβίδες με τη βοήθεια μίας κονσόλας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα διεθνώς. Είναι μία νόσος ιάσιμη σε υψηλά ποσοστά και με καλή πρόγνωση. Θα πρέπει όμως τα άτομα ηλικίας 45-50 ετών να ελέγχονται με κολονοσκόπηση, εξετάσεις κοπράνων, και καρκινικών δεικτών και ανάλογα με τα ευρήματα να επαναλαμβάνονται οι εξετάσεις μετά από μία πενταετία.
Τα τελευταία χρόνια όπως επειδή λόγω κληρονομικότητας πλήττει και άτομα νεότερης ηλικίας, συνιστάται να υποβάλλονται στις εξετάσεις αυτές και νεότερα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.
Χάρη στις εξετάσεις αυτές τα τελευταία χρόνια γίνεται διάγνωση σε αρχικό στάδιο και ο ασθενής θεραπεύεται με μία τοπική αφαίρεση του καρκίνου, ενώ στο δεύτερο στάδιο αφαιρείται χειρουργικά ο καρκίνος και τμήμα του παχέος εντέρου.
Δυστυχώς όμως σε σημαντικό ποσοστό ασθενών από την περιφέρεια εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας προγραμμάτων μαζικού προληπτικού ελέγχου.