Σε προκαταρκτική έρευνα, η μέθοδος μικροκυματικής εξάχνωσης, εξουδετέρωσε όγκους των πνευμόνων σε 19 από 28 ασθενείς και 8 μήνες αργότερα, κανένας από τους όγκους δεν είχε επιστρέψει.
Οι όγκοι συρρικνώθηκαν ή σταμάτησαν να αναπτύσσονται σε άλλους 9 ασθενείς, δήλωσε ο ερευνητής Claudio Pusceddu, του ογκολογικού νοσοκομείου του Cagliari, στην Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια της μικροκυματικής εξάχνωσης, οι ακτινοθεραπευτές τοποθετούν λεπτή κεραία μικροκυμάτων κατευθείαν στον όγκο. Ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα κινεί μόρια νερού στον γύρω ιστό προκαλώντας τριβή και θερμότητα, που τελικά καταστρέφει τον όγκο. Η τεχνική διαρκεί περίπου μια ώρα και ο ασθενής συνήθως παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.
Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος είναι υποσχόμενη. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθηθούν περισσότεροι ασθενείς για μεγαλύτερο διάστημα, για να διαπιστωθεί αν ο όγκος παραμένει σε ύφεση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακτινοθεραπευτών της Βόρειας Αμερικής.
Οι επιλογές της αγωγής περιλαμβάνουν τη χειρουργική, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Οι επιστήμονες ερευνούν διάφορους τρόπους εξουδετέρωσης των όγκων, για παράδειγμα, παγώνοντάς τους ή χρησιμοποιώντας θερμότητα ραδιοκυμάτων.
Ο George Masters, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι μένει να αποδειχτεί ποια από τις νεότερες τεχνικές θα εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου και πρόσθεσε ότι σε μία έρευνα ο καρκίνος σταμάτησε να αναπτύσσεται για ένα χρόνο ή περισσότερο στα δυο τρίτα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μικροκυματική εξάχνωση. Αλλά πρέπει να παρακολουθηθούν για 5 ή 7 χρόνια.
Ο Pusceddu δήλωσε, ότι σημαντικό πλεονέκτημα της μικροκυματικής εξάχνωσης είναι ότι δρα γρήγορα για να θερμάνει τα κύτταρα των όγκων σε υψηλές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή μεγαλύτερων όγκων σε σχέση με άλλες τεχνικές εξάχνωσης.
Κανένας από τους ασθενείς της έρευνας δεν εμφάνισε σημαντικές παρενέργειες. 8 είχαν προσωρινή δυσκολία στην αναπνοή, αλλά όλοι ανάρρωσαν εντός μιας εβδομάδας.
Εκτός από τους όγκους στον πνεύμονα, η μικροκυματική εξάχνωση μελετάται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος, των νεφρών και των οστών.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο. Θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς δεν αξιολογήθηκαν από συναδέλφους των ερευνητών πριν δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.
Πηγή: iatronet.gr