Μάθε τι σωματότυπο έχεις!

Η κατάσταση της υγείας μας, δεν κρίνεται μόνο από το ποσοστό λίπους που έχουμε στον οργανισμό, αλλά και από … την κατανομή του λίπους στο σώμα μας. Ανάλογα με την κατανομή του σωματικού λίπους, η παχυσαρκία διακρίνεται σε ανδροειδούς και γυναικοειδούς τύπου.

Η πρώτη περίπτωση, χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα, ενώ αντίθετα η γυναικοειδούς τύπου παχυσαρκία, χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς.

Η παχυσαρκία ανδροειδούς τύπου (κεντρικού τύπου) μπορεί να παρατηρηθεί και στα δύο φύλα, αν και είναι συχνότερη στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από αυξημένο κοιλιακό λίπος, δηλαδή αυξημένη συσσώρευση υποδόριου και σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηρότητα και πρόωρο θάνατο.

Η κεντρική παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και κάποιους τύπους καρκίνου. Επίσης, φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και αγγειακές δυσλειτουργίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τα παρακάτω όρια που υποδηλώνουν «αυξημένο κίνδυνο»:

Επίπεδο κινδύνου
Περιφέρεια μέσης WHR
Φύλο Αυξημένος Πολύ αυξημένος Αυξημένος
Άνδρας > 94 cm > 102 cm > 1,0
Γυναίκα > 80 cm > 88 cm > 0,8

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί <0,80 για τις γυναίκες και < 1 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Αχλάδι»

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί >0,80 για τις γυναίκες και >1 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Μήλο»

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εμφανισιακά παχύς για να διατρέχει κίνδυνο! Σημασία έχει η κατανομή του λίπους στο σώμα του!

O σωματότυπος «μήλο» λοιπόν, αντιστοιχεί στον ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας. Ο σωματότυπος «αχλάδι» είναι σίγουρα πιο ασφαλής για την υγεία. Η σπλαχνική κατανομή λίπους, δείχνει ότι το λίπος του σώματος έχει αποθηκευτεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, στην κοιλιακή περιοχή, όπως φαίνεται και στην εικόνα, εκεί όπου βρίσκονται και λειτουργούν τα περισσότερα ζωτικά όργανα. Έτσι το άτομο φαίνεται να έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας νόσου ή άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Βέβαια, η λιπομέτρηση που γίνεται από διατροφολόγο, είναι πιο εξειδικευμένος τρόπος προσδιορισμού της σύστασης του σώματος, καθώς και του υποδόριου και σπλαχνικού λίπους.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *