Πίεση: 13,5 και 8,5
Η μεγάλη (συστολική ) πίεση πρέπει να εναι μικρότερη από 13,5 και η μικρή (διαστολική) μικρότερη από 8,5. Στα άτομα που έχουν διαβήτη οι δείκτες κατεβαίνουν στα 13 και 8 αντίστοιχα. Αν είναι μεγαλύτεροι από αυτές τις τιμές υιοθετήστε γυιεινή διατροφή και άσκηση, αν χρειστεί χάστε βάρος.
Σάκχαρο: 70-110 mg/dl
Αν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 110 πρέπει να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε διαβήτη ώστε να ακολουθήσετε θεραπεία. Προληπτικά καταναλώνετε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως φρούτα, λαχανικά κ.ά.
Σφυγμοί: 60-100 το 1 λεπτό
Αν οι σφυγμοί είναι μικρότεροι από 50 καλό είναι να εξεταστείτε για να διαπιστώσετε ότι δεν οφείλεται σε κάποια καρδιακή νόσο. Αν πάλι είναι μεγαλύτεροι από 100 και ασκείστε, δεν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ και καφέ, έχετε έντονο στρες εξετάσετε την πιθανότητα ύπαρξης υπερθυρεοειδισμού ή αναιμίας με το γιατρό σας.
Χοληστερόλη: 130- 200 mg/dl
Το ανώνατο φυσιολογικό όριο της ολικής χοληστερόλης φτάνει το 200. Η καλή χοληστερόλη (HDL) πρέπει να είναι κάτω από 45. Για να την ανεβάσετε καταναλώνετε φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Η κακή (LDL) πρέπει να είναι κάτω από 160, γιαυτό αποφύγετε κορεσμένα λιπαρά (όπως πλήρα γαλακτομικά) και τρανς λιπαρά (π.χ. πρόχειρο φαγητό).\
Σίδηρος: 60-140 mg
Αν ο δείκτης είναι κάτω από 60 έχετε αναιμία και ο γιατρός συστήνει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου.
Μέση: 88 εκ.
Είναι γνωστό ότι η κοιλιακή παχυσαρκία διαπιστώνεται με τη μέτρηση της μέσης με μεζούρα στο σημείου του αφαλού. Αν η μέση υπερβαίνει τα 88 εκ. στις γυναίκες συστήνεται υγιεινή διατροφή, αεροβική άσκηση 30 λεπτών ημερησίως και ίσως φαρμακευτική αγωγή.
Οστική πυκνότητα: 0 έως -1,5
Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο DEXA, μετά τα πενήντα. Αν ο δείκτης είναι κάτω από -2,5 έχετε οστεοπόρωση και αν είναι -1,5 έως-2,5 βρισκόσαστε ένα βήμα πριν. Ενισχύστε τα οστά σας καταναλώνοντας τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτομικών καθημερινά.
Πηγή: omorfamistika.gr