Μετά κοιταζόμαστε στον καθρέπτη και προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το περίεργο σπυράκι που και μας ενοχλεί, μας καίει, συχνά μας πονάει και μας μουδιάζει, αλλά και είναι αντιαισθητικό.
Ο επιχείλιος έρπης είναι ένα ιός που χτυπάει σε συγκεκριμένες περιοχές και διαρκεί μέρες. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει, ότι δεν κάνει διακρίσεις και τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός μέχρι να φτάσει τα 20 του χρόνια θα έχει επιχείλιο έρπητα. Πρόκειται για τον ιό HSV 1 ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτή τη λοίμωξη και από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι οι περιοχές που «προτιμά» είναι στο πρόσωπο κοντά στα χείλη.
Ο ιός μεταδίδεται με ευκολία από απλές καθημερινές πράξεις, όπως το φιλί, ή δια της χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη (ποτήρια, πιρούνια κ.α). Πρόκειται για ένα έξυπνο ιό που μπορεί την πρώτη φορά να μην κάνει αισθητή την εμφάνιση του.
Έχει την ικανότητα να αποθηκεύεται και να «κοιμάται» στα νευρικά κύτταρα. Ο οργανισμός μας λοιπόν μόλις αντιληφθεί την εισβολή και κινητοποιεί το αμυντικό του σύστημα, συχνά πυκνά δεν εντοπίζει τον εισβολέα που βρίσκεται «καμουφλαρισμένος» σε κατάσταση ύπνωσης. Στις κατάλληλες συνθήκες (μπορεί μετά και από πολύ καιρό ή και ποτέ) ο ιός θα ξυπνήσει και τότε θα παρουσιάσουμε τον επιχείλιο έρπη.
Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι ένας πυρετός ή ένα απλό κρυολόγημα, μια παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (το καλοκαίρι κυρίως), κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, κακή κατάσταση του οργανισμού μας, και φυσικά η ασθένεια της εποχής: το άγχος. Επίσης θα έχουμε παρατηρήσει ότι ο επιχείλιος έρπης βγαίνει ύστερα από κάποια μεγάλη στενοχώρια που έχουμε περάσει και η οποία μας έχει ρίξει ψυχολογικά.
Η διάρκεια του επιχείλιου έρπητα είναι από 5 ημέρες μέχρι και 12 – 13. Το πρώτο στάδιο είναι η περίοδος κατά την οποία αρχίζει να σχηματίζεται η φουσκάλα και εμείς να νιώθουμε τα χείλη μας «βαριά». Αμέσως μετά η φουσκάλα είναι διακριτή ( σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολλές μικρές φουσκάλες) και έχουμε έντονη φαγούρα ή και κάψιμο.
Η επόμενη φάση είναι και η πλέον επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού. Είναι η φάση που σπάει η φουσκάλα και απελευθερώνει το υγρό το οποίο περιέχει εκατομμύρια ιού. Αμέσως μετά είναι η περίοδος που ξηραίνεται η περιοχή σκάει το δέρμα και συχνά έχουμε μικρή αιμορραγία και τέλος είναι η διάρκεια της επούλωσης. (1 με 2 ημέρες).
Ο επιχείλιος έρπης, ουσιαστικά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Μπορούμε όμως να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα και ακόμη καλύτερα να οργανωθούμε σε μια ισχυρή πρόληψη. Για τη θεραπεία είναι πολύ σημαντικό η εξέταση από ιατρό. Εκείνος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη αλοιφή – κρέμα ή παυσίπονο.
Η πρόληψη είναι ακόμη σημαντικότερη. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής των αντικειμένων που αγγίζουν τα χείλη. Έτσι δεν πίνουμε από το ποτήρι κάποιου που έχει ή μόλις αναρρώνει από επιχείλιο έρπη. Δεν φιλάμε κάποιον με επιχείλιο έρπη και τέλος όλοι πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους είτε εμφάνισαν, είτε όχι επιχείλιο έρπη διότι η επαφή με το στόμα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι συχνή.
Ο επιχείλιος έρπης είναι ένα νόσημα που ποτέ δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα και πάντα θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας. Ο έρπης μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του προσώπου μας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι έγκυες, όταν εμφανίσουν έρπη, και αμέσως θα πρέπει να το αναφέρουν στον γυναικολόγο τους.
Πηγή:iatropedia