Κινδύνους για την υγεία εγκυμονούν τα πλυντήρια πιάτων

επικίνδυνων μυκήτων, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα στη Σλοβενία βρήκαν ότι, στο 62% των πλυντηρίων πιάτων, στην περιοχή του λάστιχου της πόρτας της συσκευής, υπάρχουν οι μύκητες Exophiala dermatitis και E. Phaeomuriformis, όπου και οι δύο είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.

Εμφανίζουν αξιοσημείωτη αντοχή στη θερμότητα, στις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, στα επιθετικά απορρυπαντικά, αλλά και στο οξύ ή αλκαλικό νερό. Όλα τα παραπάνω μπορούν να εξηγήσουν και το γιατί επιβιώνουν από τη χρήση των καθαριστικών, των αλάτων, αλλά ακόμα και από τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στα πλυντήρια πιάτων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές είναι εξαιρετικά περίεργες ιδιότητες, που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρατηρηθεί σε μύκητες. Η «εισβολή» τους στα σπίτια, φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, που θεωρούν ότι αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα που ανέκυψε, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται με σκοπό την αντιμετώπισή του το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *