Κηλίδες στο δέρµα;

Οι στρογγυλές καστανές κηλίδες που µπορεί να εµφανιστούν στο δέρµα µας, ειδικά µε το πέρασµα του χρόνου, µπορούν να … προληφθούν ακόµα και σε µεγάλη ηλικία.

Oι στρογγυλές καστανές κηλίδες που παρουσιάζονται συνήθως στο πάνω µέρος των χεριών, στο πρόσωπο, στο λαιµό και στους ώµους οφείλονται στη µακροχρόνια έκθεσή µας στον ήλιο, τον τύπο δέρµατος (τα άτοµα µε ανοιχτόχρωµη επιδερµίδα είναι πιο επιρρεπή) και την κληρονοµικότητα και εµφανίζονται στο πλαίσιο της φωτογήρανσης. Πώς µπορούµε να τις προλάβουµε ή να τις αντιµετωπίσουµε;

Η πρόληψη είναι εύκολη
Επειδή τον τύπο του δέρµατός µας ή την κληρονοµικότητα, που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του προβλήµατος, δεν µπορούµε να τα ελέγξουµε, καλό είναι να δώσουµε βάρος στον τρίτο παράγοντα που το προκαλεί, τον ήλιο. Η λύση δεν είναι άλλη από την εξής απλή κίνηση: εφαρµογή αντηλιακού στα σηµεία στα οποία είναι πιθανό να εµφανιστούν οι κηλίδες σε όποια ηλικία και αν είµαστε. Έχετε πάντως κατά νου ότι όσο νωρίτερα λάβετε τα µέτρα σας τόσο καλύτερα.

Αν δεν τις προλάβατε
Αν τελικά δεν καταφέρατε να τις αποφύγετε, έχετε υπόψη ότι οι κηλίδες αντιµετωπίζονται και µε τη χρήση λευκαντικών κρεµών, καθώς και µε την εφαρµογή χηµικού πίλινγκ ή λέιζερ από τον δερµατολόγο σας. Πρέπει να ξέρετε όµως ότι αυτές οι µέθοδοι δεν έχουν µόνιµο αποτέλεσµα (δεν προλαµβάνουν δηλαδή την επανεµφάνιση κηλίδων), οπότε η έγκαιρη πρόληψη παραµένει η καλύτερη θεραπεία.

Ένα πρόβληµα χωρίς ηλικία
Οι κηλίδες, αντίθετα µε ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν εµφανίζονται µόνο σε ηλικιωµένα άτοµα αλλά και σε άτοµα νεαρής ηλικίας εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες. Τις συναντάµε όµως συχνότερα στους ηλικιωµένους (κυρίως στις γυναίκες), καθώς σε ένα µεγάλο βαθµό υπεύθυνη για την παρουσία τους είναι η µακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, η δράση του οποίου είναι αθροιστική. Εποµένως όσο περισσότερο ήλιο «µαζεύει» κανείς στη ζωή του (και οι µεγαλύτεροι λογικά έχουν εκτεθεί περισσότερο χρόνο σε αυτόν) τόσο µεγαλύτερες πιθανότητες έχει να τις εµφανίσει.

Οι κηλίδες γενικά δεν εµπνέουν λόγο ανησυχίας. Αν όµως παρατηρήσετε κάτι ύποπτο (π.χ. αλλαγή στο χρώµα ή στο µέγεθος), απευθυνθείτε στον δερµατολόγο σας χωρίς καθυστέρηση.

Πηγή: myworld

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *