Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή δίαιτα που να αποτρέπει την εμφάνισή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-40% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνονται, σχετίζεται με την κακή διατροφή, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με καθημερινές συνήθειες.
Η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ή και να ενισχύσουν την εξέλιξη της θεραπείας. Πως;
Υγιές βάρος: η ασφαλιστική δικλείδα
Η διατήρηση υγιούς βάρους (ΔΜΣ 18,5-25 kg/m2) και η μέτρια πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που παίρνουν βάρος, μετά τη διάγνωση εμφάνισης καρκίνου μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του. Αντίστοιχα, μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση είναι αυξημένος στις υπέρβαρες γυναίκες.
Δώστε έμφαση στα λιπαρά
Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων. Προσπαθήστε η μεγαλύτερη ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνεται να προέρχεται από «καλά» λίπη, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Προτιμήστε, λοιπόν, ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και μαργαρίνη για άλειμμα στο ψωμί αντί για βούτυρο, και θυμηθείτε να καταναλώνεται τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος), ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα καρύδια) ή εμπλουτισμένα τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως χυμοί με ω3 ή μαργαρίνες.
Βάλτε «5» στη διατροφή σας
Ο λόγος, για τα φρούτα και τα λαχανικά. Καταναλώνετε, τουλάχιστον, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μία από τις οποίες μπορεί να είναι ένας 100% φυσικός χυμός. Κάποια λαχανικά μάλιστα όπως το λάχανο, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι, το πράσο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.
Διατηρήστε τη φόρμα σας
Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα, κάθε ενήλικας θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα άσκησης μέτριας έντασης, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και προτιμότερα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προλάβει τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανότατα του καρκίνου του μαστού. Η επίδραση αυτή πιθανότατα οφείλεται στη μείωση του λιπωδους ιστού, ο οποίος κατ’ επέκταση προκαλεί μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων.
Τέλος, η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρκίνο αφού βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, μειώνεται η κόπωση και η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης που προκαλούνται από τη θεραπεία της νόσου.
Η υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών που ενισχύουν την άμυνα και την ανταπόκριση του οργανισμού αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Θυμηθείτε πως η λογική «εάν είναι να σου συμβεί, θα σου συμβεί» όχι μόνο δεν είναι αληθής, αλλά μάλλον άγνοια δείχνει.
Πηγή: nutrimed.gr