Κακές συνήθειες υιοθετούν οι νέες μητέρες

Πολλές γυναίκες υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες όταν μένουν έγκυοι, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μετά τον τοκετό επιστρέφουν στην παλιά τους ζωή και έτσι γυμνάζονται λιγότερο και τρέφονται πιο ανθυγιεινά από τις άλλες συνομήλικές τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από την επονομαζόμενη μελέτη Project EAT, στην οποία συμμετείχαν 838 γυναίκες και 682 άντρες, μέσης ηλικίας 25 ετών.

Οι νεαρές μητέρες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, περισσότερα κορεσμένα λίπη και περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη, ενώ κάθε εβδομάδα αφιέρωναν κατά μέσον όρο μία ώρα λιγότερη σε μετρίας έως υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως παιδιά.

Οι μητέρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να σχετίζεται (και) με το ότι προσφάτως είχαν γεννήσει, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι νεαροί πατέρες, από την πλευρά τους, επίσης γυμνάζονταν λιγότερο από τους νέους δίχως παιδιά – κατά μέσον όρο πέντε ώρες την εβδομάδα έναντι επτά ωρών – αλλά η διατροφή τους δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές ούτε είχαν περισσότερα κιλά.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι πως έπειτα από την απόκτηση ενός παιδιού, οι νέοι γονείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψουν την υγεία τους – και πρέπει να βρούμε τρόπους για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέρικα Μπερτζ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *