Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στους εφήβους, καθώς δείχνει ότι ένας στους έξι εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών.
Όσον αφορά στους ενήλικες, ένας στους τρεις πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί την αντιμετωπίζουν παρότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή και την σημερινή παγκόσμια ημέρα καρδιάς, και τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή δίαιτα, η οποία φαίνεται να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων,
Ο δεκάλογος για τη σωστή δίαιτα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή στοιχεία, περιλαμβάνει:
1. Μεγάλη ελάττωση του ποσού των υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι – άσπρο ρύζι – μακαρόνια – ζάχαρη – πατάτες)
2. Προσπάθεια να τρώει κανένας σύμπλοκους υδατάνθρακες (φασόλια -που κατά πολλούς ονομάζονται ως κρέας του φτωχού, γιατί αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεϊνών- ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς)
3. Να αποφεύγονται τα κόκκινα κρέατα (βοδινό, αρνί,χοιρινό) και να προτιμούνται τα λευκά όπως κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα
4. Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες ελαιολάδου
5. Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, χορταρικών
6. Να τρώμε θαλασσινά όπως ιχθυέλαιο από σολωμό, αλλά εάν αυτός θεωρείται ακριβός, άριστες τροφές αποτελούν ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός, ο βακαλάος (ευτυχώς ο Θεός μερίμνησε τα μικρά και φθηνά ψάρια να είναι πολύ καλά για την υγεία μας)
7. Φασόλια
8. Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρο
9. Προσπάθεια να γίνει κάποιος χορτοφάγος
10. Άσκηση. Η αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία και άλλα), βρέθηκε ότι βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία.
Επιπλέον περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικήκαι εντελώς ανέξοδη άσκηση.