Θετικά νέα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ογκολογίας, ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), Χρήστος Μαρκόπουλος και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, ανακοίνωσαν τα νέα δεδομένα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.560 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες της μελέτης χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη, συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες έλαβαν εξεμεστάνη(ανήκει στη φαρμακευτική κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης, ενός ενζύμου-κλειδί για τη βιοσύνθεση οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού), ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά από παρακολούθηση μέσης διάρκειας 35 μηνών προέκυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού ήταν κατά 65% χαμηλότερος στις γυναίκες, που έλαβαν εξεμεστάνη, σε σχέση με τις γυναίκες, που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο ο Χρήστος Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης παραμένει κρίσιμος, ενώ τόνισε ότι η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35-40 ετών και στη συνέχεια μετά τα 40 έτη να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται δέκα χρόνια πριν την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού της συγγενούς τους.

Από την άλλη η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να επωφελούνται των προόδων της επιστήμης: «Στις μέρες μας, έχουμε πολύ καλές διαγνωστικές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Να ανιχνεύεται ο όγκος σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *