Την ώρα που ο θεατής έβλεπε ένα βίντεο, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας προβάλλονταν, με μία σχετική αλλοίωση.
Προέκυψε τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου.
Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που «μεταφράζει» τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.
Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Θωμάς Νασελάρης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό βιολογίας «Current Biology», δηλώνουν πως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο να «μεταφράζονται» οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη.
«Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων», δήλωσε ο Γκάλαντ.
Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.