Η 38χρονη που κατέληξε να κλέβει τον σύζυγό της και να μπαίνει φυλακή

Για τους περισσότερους ανθρώπους μία βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο είναι απλά μία βόλτα. Για την 38χρονη Ronnie Haring … όμως, ήταν περίπατος στον πειρασμό καθώς πάσχει από εθνισμό στα ψώνια.  «Δεν είναι τόσο ότι νιώθεις πως θέλεις να πάς όσο ότι νιώθεις πως χρειάζεται να πας», λέει.

Η γυναίκα ανήκει στο περίπου 6% των Αμερικανών που παλεύουν με την παθολογική ανάγκη για ψώνια. Η Αμερικανική εταιρεία Ψυχολογίας λένε πως αποτελεί μία παρορμητική διαταραχή του ελέγχου, όπως ο τζόγος ή το αλκοόλ, και μπορεί να βγει εκτός ελέγχου καθώς οι πάσχοντες καταγράφουν υψηλά επίπεδα ενδορφινών.

«Νιώθεις καλά μέσα σου. Είναι σαν να αιωρείσαι όσο διαρκεί και μετά, απλά πέφτεις, πολύ απότομα. Γυρίζεις στο σπίτι και διερωτάσαι «γιατί τα αγόρασα όλα αυτά;». Και νιώθεις ένοχος. Και μετά ο μόνος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα είναι και πάλι να ψωνίσεις. Και ο κύκλος ξαναρχίζει».

Όταν η Haring έβγαινε για ψώνια δεν μπορούσε ποτέ να ψωνίσει μόνο ένα πράγμα. Είχε την ανάγκη να αγοράσει όλα τα αρώματα ενός σαπουνιού ή όλα τα χρώματα μιας μπλούζας.

Η 38χρονη εξάντλησε όλες τις πιστωτικές της κάρτες και στη συνέχεια πήρε και αυτές του συζύγου της, εν αγνοία του.
Έφτασε να τηλεφωνεί στην τράπεζα παραποιώντας τη φωνή της για να μοιάζει με τη δική του και αν ζητεί να μεταφερθούν χρήματα στο λογαριασμό της για να ψωνίσει. Το χρέος της ξεπερνά τα 50.000 δολάρια, η οικογένειά της έχασε ένα σπίτι κι εκείνη κινδυνεύει να χάσει και τον επί 20 χρόνια σύζυγό της που φτάνει στα όρια των αντοχών του.

«Υπήρχαν στιγμές που πραγματικά θέλεις να πετάξεις λευκή πετσέτα και να φύγεις»«, δήλωσε ο Bill Haring.
Ακόμα όμως και με το γάμο της να καταρρέει, για τη Haring τα ψώνια παρέμεναν πιο σημαντικά.

Στην αρχή δεν είχε καταλάβει τι της συμβαίνει. Κάποια στιγμή όμως άρχισε να ψωνίζει στα κρυφά, να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά της για να προλαβαίνει να περάσει από το εμπορικό κέντρο και να κρύβει τα ψώνια της για ένα διάστημα.
Κι όταν ο άντρας της τη ρωτούσε «αυτό είναι καινούριο;» εκείνη απαντούσε «όχι, το έχω εδώ και λίγο καιρό». «Δεν ήταν ψέμα αλλά δεν ήταν ούτε η αλήθεια», λέει σήμερα η γυναίκα.

Όταν πια η Haring δεν είχε ούτε σεντ να ξοδέψει, άρχισε τις μικροκλοπές. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η μητέρα της την έβγαλε αμέσως αλλά εκείνη ένιωσε για πρώτη φορά τον πάτο στον οποίο είχε φτάσει.

Έτσι η 38χρονη απευθύνθηκε σε ένα ειδικό στον εθισμό στα ψώνια, ο οποίος της εξήγησε πως χρησιμοποιεί τα ψώνια για να γεμίσει το κενό της.

«Είναι ένας συνδυασμός κακής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας που λέει «δεν είμαι αρκετά καλή, ποια είμαι;», είπε ο γιατρός της που συνέδεσε τη συμπεριφορά της με την παιδική της ηλικία όταν οι γονείς της πήραν διαζύγιο.

«Υπάρχει ένα συναίσθημα εγκατάλειψης ή απόρριψης», περιγράφει ο γιατρός. «Για τη Ronnie το να πάρει μόνο ένα πράγμα είναι σαν να το χωρίζει από μία οικογένεια και για κείνη αυτό είναι αβάσταχτο, είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει».

Η θεραπεία της μπορεί να πάρει χρόνια αλλά ο σύζυγός της τη βοήθησε ήδη να κάνει τα πρώτα βήματα επιβάλλοντας κανόνες για το πώς και πότε θα έχει πρόσβαση σε χρήματα.

Δείτε βίντεο

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *