Η χειμερινή ώρα βλάπτει τη διάθεσή μας

Σαν … να μην έφθανε το «κούρεμα» και τα φορολογικά βάρη, έρχονται τώρα και οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα για να μας βυθίσουν σε μελαγχολία. Καθώς η ημέρα μικραίνει, ελαττώνεται και το φως στο οποίο εκτίθεται ο ανθρώπινος οργανισμός, με αποτέλεσμα να «χαλάει» η διάθεσή μας.

Όπως εξηγεί στον «Τύπο της Κυριακής», ο καθηγητής ψυχιατρικής Κώστας Σολδάτος, το ηλιακό φως είναι απαραίτητο για την έκκριση των ενδορφινών, των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», που μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Η έλλειψη φωτός ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου SAD που πλήττει το χειμώνα εκατομμύρια Ευρωπαίους, όχι μόνο στις σκοτεινές χώρες του Βορρά, αλλά ακόμη και στην Ελλάδα. Και, όπως εκτιμά ο κ. Σολδάτος, αν προσθέσουμε και το ψυχικό βάρος από την οικονομική κρίση, φαίνεται πως η κατάθλιψη είναι ένα βήμα πιο κοντά.

Η λύση είναι να προσπαθούμε να «συντονιστούμε» με τις ώρες του ηλιακού φωτός. Να ανοίγουμε τα παράθυρα για να μπει στο χώρο μας όλο και περισσότερο φως και να έχουμε έντονο φωτισμό στο χώρο εργασίας μας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *