Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μέσα σε δύο εβδομάδες από την επιστροφή στον εργασιακό χώρο, η χαρά και η χαλάρωση που αισθανόμασταν στις διακοπές έχει ήδη «ξεθυμάνει» και τα επίπεδα του στρες αρχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα!
Μην απογοητεύεστε όμως. Η ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, Jessica de Bloom, βρήκε τη λύση για να αντιμετωπίσουμε τις μελαγχολικές μέρες που ακολουθούν την άδεια!
Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «The Psychologist».
Η de Bloom, πιστεύει ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να παίρνουν συχνά άδεια από τη δουλειά τους, προκειμένου να είναι υγιείς και χαρούμενοι.
«Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βρίσκονται με τις οικογένειες, τους συντρόφους και τους φίλους τους. Βοηθούν στο να “γεμίζουν οι μπαταρίες” τους, καθιστώντας τους πιο παραγωγικούς και πιο αποδοτικούς» τονίζει.
«Το γεγονός ότι οι θετικές επιπτώσεις έχουν μικρή διάρκεια ζωής, μας υποδεικνύει ακριβώς αυτό: ότι πρέπει να παίρνουμε άδεια πιο συχνά, προκειμένου να διατηρήσουμε τα ευχάριστα συναισθήματα σε ψηλό επίπεδο» προσθέτει.
Η de Bloom μελέτησε τα συναισθήματα 96 δανών εργατών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές τους και βρήκε ότι πολλά από τα ψυχολογικά οφέλη που είχαν αποκομίσει είχαν αρχίσει να εξασθενούν μέσα σε δύο εβδομάδες από την επιστροφή τους στις δουλειές τους.
Σε άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 131 γερμανοί δάσκαλοι, η αίσθηση της ξεκούρασης από την δύο εβδομάδων άδεια του Πάσχα είχε «φύγει» μέσα σε ένα μήνα, αλλά σε αργότερο ρυθμό σε όσους είχαν την πολυτέλεια να χαλαρώνουν μετά από το σχολείο.
Κι αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν εξορμήσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, μην ανησυχείτε.
Σύμφωνα με τις μελέτες, δεν έχει σημασία πόσο διαρκούν οι διακοπές σας ή το που πηγαίνετε κι αυτό γιατί τα οφέλη είναι τα ίδια ακόμη κι αν μείνετε σπίτι σας.