Την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το νόσο Αλτσχάιμερ και την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών, θα έχουν όσοι … παρευρεθούν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.
Τα σεμινάρια αυτά που διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα, στην Αίγλη του Ζαππείου και θα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους εκπαιδευτικών διαλέξεων για τους φροντιστές ασθενών. Ο κάθε κύκλος διαρκεί μιάμιση ώρα.
Οι φροντιστές των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνουν, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν να κάνουν με τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, τις διαταραχές συμπεριφοράς, τις φαρμακευτικές και μη θεραπείες καθώς και τα πρακτικά προβλήματα φροντίδας.
Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση των ασθενών, όπως νοητική ενδυνάμωση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής, ασκήσεις μνήμης με μολύβι και χαρτί και εργοθεραπεία, από τους ψυχολόγους της Εταιρείας και τους εθελοντές.
Στους χώρους υποδοχής της εκδήλωσης θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα δίνονται πληροφορίες για τα προγράμματα λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας καθώς και για τις ομάδες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης φροντιστών.
Όπως γνωρίζουν όσοι βοηθούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ, εκτός από τον παθόντα πάσχει και όλη η οικογένεια. Ο φροντιστής είναι το άτομο (μέλος της οικογένειας, του φιλικού περιβάλλοντος ή επαγγελματίας), το οποίο βοηθά σε τακτική ή καθημερινή βάση τον ασθενή με άνοια και φροντίζει για την κάλυψη την αναγκών του, την άνετη και ασφαλή διαβίωσή του.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς, ενώ για κάθε ασθενή με νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν μέχρι και τρεις στενοί συγγενείς που επηρεάζονται άμεσα.
Οι αυξημένες απαιτήσεις αυτής της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχολογική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση των φροντιστών. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι παράγοντες που συνδράμουν σημαντικά τον φροντιστή στο δύσκολο έργο του. Οι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι φροντιστές αφενός προσφέρουν στον ασθενή υψηλή ποιότητα φροντίδας και αφετέρου καταφέρνουν να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά τη συναισθηματική επιβάρυνση και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νόσου.
Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 9011 404 100 (χρέωση από σταθερό 1,48 ευρώ και από σταθερό 1,57 ευρώ το λεπτό).