Η σωστή δίαιτα για την υπέρταση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέων μελετών που υποστηρίχτηκαν από το National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), η αρτηριακή … υπέρταση μπορεί να προληφθεί και να μειωθεί αν ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο – το οποίο και ονομάζεται «Διαιτητικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της Υπέρτασης (DASH, Dietary Approaches to Stop Hypertension)» – και μειωθεί η πρόσληψη αλατιού.

To διατροφικό αυτό πλάνο, χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (βούτυρο, κρέατα κλτ), χοληστερόλη, και συνολικό λίπος και δίνει έμφαση στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Το διατροφικό αυτό πλάνο χαρακτηρίζεται επίσης από προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, και φρέσκους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών και αναψυκτικών με ζάχαρη είναι μειωμένη. Το διατροφικό αυτό πλάνο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο καθώς και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

*Διατήρηση σωματικού βάρους (ποσοστό λίπους στο σώμα) σε φυσιολογικά επίπεδα
*Συστηματική Φυσική Δραστηριότητα
*Ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που να ακολουθεί τις συστάσεις του DASH eating plan, με περιορισμό στην πρόσληψη αλατιού και τροφίμων που να περιέχουν αλάτι (π.χ κονσέρβες, καπνιστά τρόφιμα, επεξεργασμένα και τυποποιημένα προϊόντα, αλμυρά κτλ)
*Σε περίπτωση που γίνεται κατανάλωση αλκοόλ, να γίνεται με μέτρο
*Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής, να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού για την λήψη των φαρμάκων

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *