Η σχέση σχιζοφρένειας και επιληψίας

Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία, σύμφωνα με έρευνα που ανακάλυψε ισχυρή σχέση … μεταξύ των 2 νόσων.

Όπως σημειώνουν στο περιοδικό «Epilepsia», ερευνητές από την Ταιβάν, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε γενετικούς, νευροβιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η έρευνα παρακολούθησε 16.000 ασθενείς με επιληψία και σχιζοφρένεια μεταξύ του 1999 και 2008.

Χρησιμοποίησε στοιχεία από βάση δεδομένων και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του China Medical University Hospital στην Taichung.

Οι ερευνητές εντόπισαν 5.195 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 11.527 με επιληψία, που διαγνώστηκαν σε διάστημα 9 ετών.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών συγκρίθηκαν με ομάδες ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν είχαν ούτε επιληψία ούτε σχιζοφρένεια.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εμφάνιση επιληψίας ήταν 6,99 ανά 1.000 ανθρώπους στην ομάδα με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με 1,19 στην ομάδα όσων δεν έπασχαν από τη νόσο.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πείθει και που υποδεικνύει ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.

Η εμφάνιση σχιζοφρένειας ήταν 3,53 ανά 1.000 ανθρώπους για ασθενείς με επιληψία σε σύγκριση με 0,46 στην ομάδα που δεν έπασχε από επιληψία.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν εμφάνιση ψύχωσης μεταξύ ασθενών με επιληψία.

Ερευνητές στην παρούσα έρευνα ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα σχιζοφρένειας ήταν ελαφρώς υψηλότερα στους άντρες με επιληψία σε σχέση με γυναίκες που έπασχαν από τη νόσο.

Ο Dr I-Ching Chou, του China Medical University στην Taichung της Taiwan, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της επιληψίας.

Δήλωσε ότι η σχέση μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε κοινή παθογένεια στις συγκεκριμένες νόσους, όπως γενετική ευαισθησία και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *