Η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα … των αθλητών και όλες εκείνες τις ουσίες που είναι υπεύθυνες για την απομόνωση των ελευθέρων ριζών, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι κομβικής σημασίας, όμως, τα παιδιά να προπονούνται με συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς υπερβολές στην αύξηση της έντασης και τη διάρκεια της προπόνησης.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα ποια είναι η επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων και παιδιών νεαρής ηλικίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ Θανάσης Τζιαμούρτας δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι η προπόνηση πρέπει να είναι μεθοδική και προγραμματισμένη, έτσι ώστε να μπορεί να προκαλεί τις επιθυμητές προσαρμογές, χωρίς ωστόσο να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία του αθλητή.
Για να απολαύσει τους καρπούς της επιτυχίας ένας πρωταθλητής πρέπει να κάνει προπόνηση από μικρή ηλικία, σημειώνει, επισημαίνοντας πως γίνεται προσπάθεια, εδώ και χρόνια, να εξεταστεί ποια είναι η επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων και παιδιών νεαρής ηλικίας.
«Ο οργανισμός, τόσο στην ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης, παράγει ορισμένες ουσίες που λέγονται ελεύθερες ρίζες ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και ένα μηχανισμό δράσης απομόνωσης αυτών. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται αντιοξειδωτικό σύστημα.
Στους ενήλικες φαίνεται πως μια προπόνηση μπορεί να μεταβάλει το οξειδωτικό στρες, αλλά αυτή η μεταβολή είναι εφήμερη. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως στους ενήλικες, όταν ο όγκος της προπόνησης είναι πάρα πολύ μεγάλος και η αποκατάσταση του αθλητή δεν είναι αυτή που πρέπει, τότε μπορεί να αυξηθεί το οξειδωτικό στρες και να μειωθεί η απόδοση» επισημαίνει ο Θανάσης Τζιαμούρτας.
Πρόσφατα, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε μια προσπάθεια, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής του Θανάση Ζαλαβρά, να εξεταστεί κατά πόσο η μεθοδική αύξηση του όγκου προπόνησης σε ένα ετήσιο κύκλο προπόνησης μπορεί να επηρεάσει το οξειδωτικό στρες και την απόδοση παιδιών που κάνουν στίβο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μία προπόνηση μπορεί να επηρεάσει παροδικά διάφορους δείκτες που έχουν σχέση με το οξειδωτικό στρες αλλά αυτοί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.
Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μεθοδική προπόνηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των νεαρών αθλητών, μέσα σε μία προπονητική χρονιά, χωρίς να επηρεάζονται δείκτες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας, η προπόνηση βελτιώνει το αντιοξειδωτικό σύστημα των αθλητών, όμως θα πρέπει η προπόνηση να γίνεται με συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς υπερβολές στην αύξηση της έντασης και τη διάρκεια της προπόνησης.
Απομένει να εξεταστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά πόσο η διατροφή επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και την απόδοση και εάν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται διατροφικά συμπληρώματα σε αυτή την ηλικία έτσι ώστε να προληφθεί το οξειδωτικό στρες και να βελτιωθεί η απόδοση. Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο και χρήζει περαιτέρω ερευνητικής μελέτης, σημειώνει.