Η πολυλογία στο κινητό μειώνει τη γονιμότητα των ανδρών

Οι άντρες που θέλουν μια μέρα να αποκτήσουν παιδιά, καλό είναι να περιορίσουν τις ώρες που μιλούν στο κινητό … τους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κουήνς, στον Καναδά, και το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία, διαπίστωσαν ότι η πολυλογία στο κινητό μπορεί να ελαττώνει την ποιότητα του σπέρματος και να οδηγεί σε μείωση της γονιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα ακουστικά, έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τις ορμόνες του ανδρικού φύλου.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράνι Σαμλούλ, από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του πανεπιστημίου, τα ευρήματα της μελέτης προβλημάτισαν την ερευνητική ομάδα, αφ’ ενός διότι ανέμεναν να είναι διαφορετικά, αφ’ ετέρου διότι υποδηλώνουν την ύπαρξη πολύπλοκων μηχανισμών.

Η μελέτη έδειξε πως οι άντρες με παρατεταμένη ομιλία στο κινητό έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά χαμηλότερα της ορμόνης LH.

Η τεστοστερόνη παράγεται από τους όρχεις και είναι η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, ενώ η LH παράγεται από τον αδένα του εγκεφάλου, την υπόφυση, και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Τα δεδομένα αυτά ωθούν τους ερευνητές στην θεωρία πως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών ασκούν διπλή επίδραση στην ανδρική ορμονική λειτουργία και γονιμότητα: από τη μια ελαττώνουν τα επίπεδα της LH που εκκρίνονται από την υπόφυση και από την άλλη αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων στους όρχεις που παράγουν τεστοστερόνη.
Η αύξηση αυτή μπορεί να εμποδίζει την μετατροπή αυτής της βασικής τεστοστερόνης σε μια πιο ισχυρή μορφή, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Andrologia».

Πηγή: ygeia.tanea

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *