Η πνευμονική εμβολή απειλεί τις γυναίκες

Οι γυναίκες που κάθονται πολλές ώρες, δηλαδή ακόμη και στο σπίτι τους ή στις υπόλοιπες ασχολίες τους, πέραν της … εργασίας τους κινδυνεύουν κατά δυο ή τρεις φορές περισσότερο από την δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή τους πνευμονική εμβολή. Η τελευταία μπορεί να προκληθεί όταν ένας θρόμβος αίματος από τα κάτω άκρα μετακινηθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και καταλήξει στους πνεύμονες.

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, έγινε σε 69.950 νοσοκόμες επί 18 χρόνια. Οι γυναίκες που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε μια καρέκλα – περισσότερο από 41 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ώρες εργασίας – είχαν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν πνευμονική εμβολή σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάθονταν λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα, πέραν του ωραρίου της εργασίας τους.

Στις ώρες καθιστικής ζωής συνυπολογίζεται και το αναγκαίο «καθισιό» σε πολύωρες πτήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και αθλητών οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ευρώπη στην Αυστραλία και παρουσίασαν θρόμβωση των εν των βάθει φλεβών και πνευμονική εμβολή.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *