Η ολική άλεση πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας

Τα προϊόντα ολικής άλεσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς αποτελούν σπουδαίες πηγές ωφέλιμων … θρεπτικών συστατικών ενώ η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί σε αρκετές επιστημονικές μελέτες με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Το μυστικό της ολικής άλεσης έγκειται στον τρόπο επεξεργασίας των σπόρων των σιτηρών. Αποδεδειγμένα, τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διάφορα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Τα σιτηρά αποτελούν πλέον από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών στη διατροφή των Ευρωπαίων. Και ενώ μέχρι πριν αρκετά χρόνια το σύνηθες ήταν η παραγωγή τέτοιων τροφίμων να προκύπτει από εξευγενισμένα άλευρα (που παράγονταν από το εσωτερικό μόνο μέρος του σπόρου), πλέον, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων, που αναδεικνύει τα οφέλη υγείας της κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης, έχει οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων προς την παραγωγή ανάλογων προϊόντων.

Τα ποιοτικά και γνήσια προϊόντα ολικής άλεσης δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αποτελούν μία γευστική και παράλληλα θρεπτική επιλογή με το ποσοστό της ολικής άλεσης να αγγίζει και να ξεπερνά το 20%.

Η καθημερινή κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πρωινό γεύμα, συμβάλλει στη:
• σωστή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα του γαστρεντερικού συστήματος
• διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου
• μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν το οποίο σε κρατάει μέχρι το επόμενο γεύμα και
• Απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να επιδείξουμε την δέουσα προσοχή κατά την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων ολικής άλεσης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένες μπάρες δημητριακών, οι οποίες, αναφέρουν εντελώς τυπικά την ολική άλεση στα συστατικά τους και ουσιαστικά το προϊόν δεν είναι ολικής άλεσης.

Οι συγκεκριμένες μπάρες, που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τον τελευταίο καιρό, αποτελούν ουσιαστικά μεταμφιεσμένα μπισκότα που σαν κάθε σνακ απλά και μόνο κόβουν την πείνα, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τον καταναλωτή με περιττές θερμίδες, λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *