Η νικοτίνη φάρμακο προστασίας της… μνήμης

Έμπλαστρο νικοτίνης για την αντιμετώπιση της… άνοιας; Η επιστημονική ομάδα του … Center for Cognitive Medicine am Vanderbilt University Medical Center in Nashville, USA, έκανε μια πολύ σπουδαία παρατήρηση. Πάνω σε μία ομάδα 74 ηλικιωμένων άνω των 76 χρόνων , που ήταν μη καπνιστές , ερευνήθηκε η γνωστική λειτουργία και η εξέλιξη.

Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο μικρότερες, όπου μόνο στη μια χρησιμοποιήθηκε ένα έμπλαστρο νικοτίνης των 15 mg ημερησίως και για 6 μήνες. Εν συνέχεια τέθηκαν και οι δύο ομάδες σε tests , που βαθμολογούσαν τη συνδυαστική σκέψη- επεξεργασία πληροφοριών , καθώς επίση και τη μνήμη.

Παρατηρήθηκε, ότι η ομάδα που λάμβανε το έμπλαστρο είχε πολύ καλύτερες επιδώσεις στους παραπάνω τομείς, ενώ η ομάδα χωρίς το έμπλαστρο απώλεσε κατά 26% τις αρχικές επιδώσεις της. Όταν έλαβε και εκείνη το σχετικό αμπλαστρο σε ημερήσια βάση, πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα .

Είναι γνωστό , ότι με το γήρας επέρχεται απώλεια νευρώνων , που παράγων την ακετυλοχολίνη ( π.χ. στην άνοια τύπου Alzheimer ). Με τους αναστολείς της χολινεστεράσης ( ενζύμου , που διασπά την ακετυλοχολίνη ) , που χρησομοποιούνται πλέον ευρέως, επιδιώκεται μια επιβράδυνση αυτής της απώλειας.

Η νικοτίνη από την άλλη συνδέεται απευθεία με τον υποδοχέα της ακετυλοχολίνης και έτσι επιτυγχάνεται η νευρική λειτουργία , χωρίς να είναι απαιτητή η ικανή παραγωγή της ακετυλοχολίνης. Έτσι ηλικιωμένοι με πρώτα συμπτώματα άνοιας θα έχουν σύντομα κατ αυτόν τον τρόπο ένα νέο «φάρμακο» προστασίας της μνήμης τους.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *