Η μεσογειακή διατροφή χαρίζει μακροζωία

Στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής κατέληξαν … τέσσερις σουηδοί ερευνητές.

Οι ερευνητές της ιατρικής σουηδικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Τζιανλούκα Τονιόν, μελέτησαν τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής σε ηλικιωμένους Σουηδούς 70 ετών περίπου και συνέκριναν τα αποτελέσματα με άλλους ομοεθνείς τους που έτρωγαν πιο πολλά κρέατα.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν κατά τις μεσογειακές συνήθειες, είχαν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. «Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσοι ηλικιωμένοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, ζουν κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους δεν την ακολουθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Τρεις ακόμα έρευνες – προς το παρόν αδημοσίευτες- της ίδιας Ακαδημίας, μία που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, μία στη βόρεια Σουηδία και μία τρίτη μόνο μεταξύ παιδιών στη Σκανδιναβία, κατέληξαν επίσης σε ανάλογα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

«Το συμπέρασμα από όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι χωρίς αμφιβολία η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με καλύτερη υγεία, όχι μόνο για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αλλά και για τους νέους», τόνισε ο Τονιόν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *