Τώρα οι επιστήμονες έχουν πιο… δυσάρεστα νέα! Οι διαταραχές στη διάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια δεκαετίες αργότερα.
Η κλινική ψυχολόγος Nasreen Khatri είπε σε ένα συνέδριο με θέμα τη γήρανση και τη μνήμη που διοργανώθηκε στο Τορόντο ότι όταν κάποιος διέρχεται από περιόδους κατάθλιψης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
«Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού τώρα είναι μεγάλες γυναίκες» είπε η Dr Khatri από το Κέντρο Γήρανσης Baycrest του Τορόντο και συνέχισε: «Όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο πληθυσμός τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη, επειδή είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και τους “συνοδεύει” στην πορεία της ζωής τους».
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη καθώς προσπαθούν να συνδυάσουν πολλούς ρόλους. Εκτός από αυτό επηρεάζονται και από τον ορμονικό τους κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το στρες.
Ο ψυχίατρος David Conn αναφέρει ότι το να μάθει κανείς πώς να ισορροπεί ανάμεσα στον αρνητισμό και την καθημερινότητα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να επιμηκυνθεί η ζωή.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια 20χρονη μελέτη που έγινε σε μεσήλικες και σύμφωνα με την οποία όσοι είχαν θετική στάση απέναντι στη ζωή και τη φυσιολογική πορεία γήρανσης του οργανισμού είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τους κακοδιάθετους.
Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που ενίσχυαν τη διάθεσή τους, όπως άσκηση, καλή διατροφή, καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τους οικείους.