Η συρρίκνωση βασικών δομών του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος και ο μετωπιαίος λοβός έχει παρατηρηθεί μόνο στο ανθρώπινο είδος, ενώ πλέον οι επιστήμονες μπορούν μετά βεβαιότητας να αποφανθούν ότι ούτε και στα συγγενικά σε εμάς είδη των χιμπατζήδων δεν παρατηρείται το παραπάνω φαινόμενο.
Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Chet Sherwood, από το πανεπιστήμιο George Washington στην Washington DC, διενέργησαν μαγνητική τομογραφία σε εγκεφάλους 99 χιμπατζήδων ηλικίας από 10 έως 51 ετών.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μαγνητικές τομογραφίες 87 ανθρώπινων εγκεφάλων, στο ισοδύναμο ηλικιακό εύρος των 22 έως 88 ετών.
Οι τομογραφίες κατέδειξαν μείωση του όγκου όλων των βασικών μονάδων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ανάλογα με την ηλικία του, εν αντιθέσει με τον εγκέφαλο των χιμπατζήδων οι οποίοι δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφόρων ηλικιών.
Πέραν των άλλων, οι άνθρωποι είναι και επιρρεπείς σε εγκεφαλικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και σε μία γενικότερη μείωση της μνήμης και εγκεφαλικών δεξιοτήτων.
Στον αντίποδα, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και η διάρκεια ζωής τους είναι ασυνήθιστα μεγάλη για τα δεδομένα του είδους.
Η γήρανση στους ανθρώπους, δηλαδή, έρχεται σε πολύ αργότερο ρυθμό από ότι στους χιμπαντζήδες. Συγκεκριμένα οι αρσενικοί μετά το πέρας του 30ου έτους της ηλικίας τους φαίνεται να έχουν χάσει την ζωτικότητα τους, κάτι που δε συμβαίνει με τους θηλυκούς που παραμένουν γόνιμοι σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν περισσότερο, κάτι που μπορεί να σχετίζεται και με την βοήθεια που δέχονται και από τους πρεσβυτέρους, έως ότου μπορούν να είναι αυτόνομοι και αυτάρκεις, όμως αυτό τελικά μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει ως τίμημα την προοδευτική εγκεφαλική γήρανση.