Η ηλικία των γυναικών κυμαινόταν τότε από 24 έως 44 χρόνων. Το 1997 τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο. Σε αυτό έπρεπε να περιγράψουν τι έτρωγαν όταν ήταν μαθήτριες γυμνασίου και έπειτα καλούνταν να απαντήσουν για τις διατροφικές συνήθειές τους στην εφηβική ηλικία. Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ο διαβήτης τύπου 2 στην ενηλικίωση να συνδέεται με τη διατροφή που ακολουθούσαν δεκαετίες νωρίτερα.
Στη μελέτη η διατροφή των εφήβων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνετή ή δυτική. Η πρώτη περιλάμβανε πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και λίγα ανθυγιεινά φαγητά. Η δεύτερη χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση σνακ, γλυκών, κρεάτων, τηγανητών, πατάτας και μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσες συμμετέχουσες ανέφεραν πως έτρωγαν υγιεινά, έπειτα από δεκαετίες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή ως έφηβες, είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Βέβαια, ο κίνδυνος για τον διαβήτη στον πληθυσμό της έρευνας συνολικά, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέρος του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης οφειλόταν επίσης στο αυξημένο βάρος αλλά και στην έλλειψη άσκησης.
Πολλοί είναι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την εμφάνιση της νόσου. Ένας από αυτούς είναι και η γενετική. Εάν έχετε διαβήτη, τα παιδιά σας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, εάν έχετε διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 50 ετών, το παιδί σας έχει 1 στις επτά πιθανότητες να εμφανίσει. Εάν έχετε διαγνωσθεί μετά την ηλικία των 50, το παιδί σας έχει 1 στις 13 πιθανότητες.
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα γονίδιά σας. Μπορείτε όμως να διαχειριστείτε σωστά τον τρόπο ζωή σας. Πρέπει να κάνετε μία υγιεινή διατροφή, να ασκείστε καθημερινά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τις συμβουλές ενός διαιτολόγου που θα σας καθοδηγήσει. Η πρόληψη για το διαβήτη στα παιδιά σας, αρχίζει τώρα!