Η ανάγκη διακοπής του καπνίσματος

Στο πλαίσιο του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και ο ΣΕΓΑΣ ένωσαν φέτος τις δυνάμεις τους, … ώστε να αναδειχθεί ένα σημαντικό μήνυμα: Η ανάγκη για άμεση διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα είναι θεσμικός συνεργάτης στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, έναν αγώνα που συνδέεται άμεσα με τις έννοιες της υγείας και της άθλησης, αλλά ταυτόχρονα και της θέλησης, της προσπάθειας και της κατάκτησης του στόχου. Η πρωτοβουλία αυτή επίσης θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα οποία προσφέρουν την πλέον επιστημονική και αποτελεσματική στήριξη σε όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα παραπάνω ανέφεραν, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Αηδόνης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Βασίλης Σεβαστής και o πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο Υφυπουργός, κ. Αηδόνης επισήμανε ότι «Η πρόληψη νοσημάτων που οφείλονται στην κακή διατροφή, την ελλιπή σωματική άσκηση, και τις καταχρήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α.) αποτελεί στρατηγικό εθνικό στόχο για αυτή την κυβέρνηση. Οι κρατικές δαπάνες είναι τεράστιες για την καταπολέμηση εκείνων των νοσημάτων που παρουσιάζονται ως συνέπεια των κακών καθημερινών επιλογών διαβίωσης. Η πολιτική μας υλοποιείται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που τις ονομάζουμε “Υγείας και Ανάπτυξης”».

«Μία από αυτές τις δράσεις που αγκαλιάζουμε και στηρίζουμε με θέρμη είναι και ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. Διότι συνδυάζει την άθληση με τον πολιτισμό και όλο αυτό γίνεται στέλνοντας το μήνυμα ότι “τρέχουμε για να κόψουμε το κάπνισμα”», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι «η σωματική άσκηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία υγιή ζωή. Για να μπορούμε, ωστόσο, να υιοθετήσουμε το υγιεινό αυτό πρότυπο, πρέπει να είμαστε μακριά από το τσιγάρο, το οποίο μειώνει τις δυνατότητες άθλησης, υπονομεύοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Βασίλης Σεβαστής για την συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τόνισε πως «ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών συμβολίζει τις αξίες της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, δίνει την ευκαιρία στους αγωνιζόμενους να τρέξουν στα βήματα του θρυλικού αγγελιοφόρου-οπλίτη Αθηναίου, που έκανε την διαδρομή αυτή το 490 π.Χ. και να ζήσουν λίγη από την μαγεία που προσφέρει αυτός ο άθλος.

Σήμερα, ο ΚΜΑ είναι ένα τεράστιο κοινωνικό γεγονός στη χώρα μας, άρρηκτα δεμένο με τον υγιή τρόπο ζωής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΓΑΣ συγχαίρει την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία της χώρας μας για την καμπάνια ενάντια στο κάπνισμα και θέτει τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας στην υπηρεσία αυτού του κοινωνικού σκοπού.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι για να ξεπεράσεις τα όριά σου, πράγμα που συμβαίνει με όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτό το γεγονός, θα πρέπει συγχρόνως να πεις «όχι στο κάπνισμα» και σε κάθε άλλη βλαβερή για την υγεία συνήθεια».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής για την προώθηση της ιδέας αναφορικά με την διακοπή του καπνίσματος, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, θα υλοποιήσει περαιτέρω ενέργειες, όπως δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο στους επισκέπτες της EXPO, διανομή δωρεάν t-shirt σε όλους τους δρομείς των 5 χλμ. και προωθητικές ενέργειες στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα:

1. Σε όλους τους δρομείς του Αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί μπλουζάκι με το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την διακοπή του καπνίσματος. Η ΕΠΕ καλεί όλους τους δρομείς να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματός της και να το φορέσουν εκείνη την ημέρα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

2. Στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα βρίσκεται στην EXPO, που διοργανώνει ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ζάππειο. Η ΕΠΕ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα τους καπνιστές, να κάνουν Δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο από επιστημονικούς συνεργάτες της.

3. Δημιουργία μιας εφαρμογής στο facebook. Πρόκειται για μία εικονική διαδρομή του Μαραθώνιου, με τίτλο: «Τσιγάρο; Τρέχω να το κόψω, γιατί…» πρόσβαση στην οποία μπορεί να έχει ο χρήστης, μέσα από τη σελίδα των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.

Αναφορικά με τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σε αυτά οι καπνιστές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών, προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 51 τέτοια ιατρεία, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες, αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας τους, τα ιατρεία έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 18.000 καπνιστές. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κατατάσσοντας, μάλιστα, την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος στους συμμετέχοντες σε ανάλογο πρόγραμμα. Η εμπειρία από τη λειτουργία των ιατρείων διακοπής καπνίσματος είναι εντυπωσιακή, καθώς πάνω από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή, έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο ποσοστό διακοπής χωρίς την ιατρική βοήθεια είναι μόλις 3-5%. Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.

Η Πνευμονολογική Εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Στηρίζει τη λειτουργία των ιατρείων διακοπής καπνίσματος επιζητεί όμως την αρωγή της πολιτείας για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών, προκειμένου να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ιατρείο σε κάθε νομό της χώρας , όπως επίσης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη όπου αυτές απαιτούνται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα αποτελεί την κύρια προλαμβανόμενη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες παρεμβάσεις πρόληψης νοσημάτων. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ελλήνων καπνιστών, έδειξε ότι η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, είναι ο φόβος για την υγεία του (86%). Με αυτό το δεδομένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.

Την εποχή της κρίσης, ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο επιδιώκουν τη διακοπή του καπνίσματος είναι και το οικονομικό. Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται πλέον πολύ συχνότερα ως κίνητρο του Έλληνα καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας.

Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμη περισσότερο (ανάλογα με πόσα τσιγάρα καπνίζει), το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής.

Τα ειδικά ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 1142 και για ραντεβού σε νοσοκομεία στο 1535.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *