Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης

Ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων και παιδιών κοιμούνται ανεπαρκώς καθώς η διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine Reviews, φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου σε εγκύους μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 8 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 17,308 έγκυοι. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 287 εγκύους με σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Συνολικά, η έλλειψη ύπνου -η οποία ορίστηκε ως διάρκεια ύπνου μικρότερη των 6 ωρών-, φάνηκε να σχετίζεται με 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης διαβήτη κύησης.

Επιπλέον, αναλύοντας ξεχωριστά δεδομένα που είχαν συλλεχθεί με αντικειμενικές μετρήσεις και όχι αυτοδηλούμενα, βρέθηκε πως οι γυναίκες που συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερο από 6,25 ώρες, είχαν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της εν λόγω διαταραχής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μετα-ανάλυση που δείχνει πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στην εγκυμοσύνη και υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη κύησης.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα και να εξεταστεί κατά πόσο η αύξηση της διάρκειας ύπνου μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *